Biryani z kurczakiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na patelni rozpuść masło i podsmaż kolendrę,goździki, kminek, imbir i cynamon,czosnek i kardamon. A także dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wyjmij z patelni. Następnie zrób to samo z cebulą. Dodaj ryż, szafran i liście laurowe i polej bulionem z kurczaka. Jeśli go nie ma, możesz użyć zwykłej wody. Doprowadzić do wrzenia.
rozłóż mięso na ryżu. Gotuj przez dziesięć minut,a następnie dodaj gałkę muszkatołową, pistacje i rodzynki. Doprowadź to wszystko do gotowości.
podsmaż cebulę i udekoruj nasze danie na wierzchu.
chcę od razu zauważyć, że weź szczyptę wszystkich przypraw, nie więcej.
czerwone wzmocnione wino dobrze pasuje do tego posiłku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g