naleśniki pomarańczowe
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
co roku, wraz z nadejściem maślanki, Szukam ciekawych przepisów na naleśniki, aby zaskoczyć krewnych i przyjaciół czymś nowym. Dwa lata temu znalazłem wspaniały przepis na naleśniki pomarańczowe. Od tego czasu są ulubionym jedzeniem mojego syna. Przygotuj naleśniki jak zwykle, mieszając mąkę z solą i cukrem, dodaj połowę normy mleka.
mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Jajka, lekko ubijamy i dodajemy do ciasta, wlewamy pozostałe mleko, startą na drobnej tarce skórkę jednej pomarańczy. A ostatnio dodajemy "Fantę". Ciasto odstawiamy na chwilę. W tym czasie zwykle przygotowuję nadzienie: zmiel twarożek ze śmietaną lub śmietaną za pomocą blendera, dodaj cukier, wanilię do smaku i ubij na gładką masę. Na koniec dodaję pomarańczę pokrojoną w małe kostki. Bajeczny zapach pomarańczy i wanilii rozlewa się po całym mieszkaniu. Pieczemy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, a następnie napełniamy je nadzieniem, podgrzewamy trochę w piekarniku i podajemy. Pomarańczowe naleśniki można również przygotować z zakupionymi dziecięcymi serkami waniliowymi. Następnie wystarczy je rozgnieść i dodać pokrojoną pomarańczę. Smacznego!
mieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek. Jajka, lekko ubijamy i dodajemy do ciasta, wlewamy pozostałe mleko, startą na drobnej tarce skórkę jednej pomarańczy. A ostatnio dodajemy "Fantę". Ciasto odstawiamy na chwilę. W tym czasie zwykle przygotowuję nadzienie: zmiel twarożek ze śmietaną lub śmietaną za pomocą blendera, dodaj cukier, wanilię do smaku i ubij na gładką masę. Na koniec dodaję pomarańczę pokrojoną w małe kostki. Bajeczny zapach pomarańczy i wanilii rozlewa się po całym mieszkaniu. Pieczemy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, a następnie napełniamy je nadzieniem, podgrzewamy trochę w piekarniku i podajemy. Pomarańczowe naleśniki można również przygotować z zakupionymi dziecięcymi serkami waniliowymi. Następnie wystarczy je rozgnieść i dodać pokrojoną pomarańczę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g