sznycel z mielonego kurczaka po polesku

miękkie, delikatne mięso o magicznym kremowym smaku. Ten przepis kulinarny jest używany w naszym Poless. Sznycle są przygotowywane z mielonej piersi z kurczaka, zwijane w bułkę tartą własnego przygotowania, w środku umieszcza się masło dla soczystości.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 18 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 26 % 9 g
171 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty, z których przygotujemy nasze danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo posiekaj bochenek i namocz w mleku. Możesz użyć wczorajszego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki i posiekaj za pomocą maszynki do mięsa, blendera lub robota kuchennego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj bochenek do mięsa mielonego, z którego musisz najpierw wycisnąć nadmiar płynu, wymieszaj. Następnie ponownie zmiel powstałą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe mięso mielone sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do panierowania nie użyjemy gotowej bułki tartej, ale bochenka. Pokrój go na małe prostokąty i wyślij na chwilę do gorącego piekarnika, aby lekko wyschły i stały się chrupiące.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój masło na prostokąty. Z mięsa mielonego mokrymi rękami formujemy ciasto i rozprowadzamy kawałek oleju na środku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj drugim ciastem mielonym, nadaj sznycelowi owalny kształt i mocno ściśnij krawędzie. Sznycel powinien być cały, aby podczas obróbki cieplnej nie wyciekł z niego olej, który się nagrzeje i stanie się płynny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij jajko widelcem. Opuszczamy w nim obrabiany przedmiot i zanurzamy go ze wszystkich stron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zwiń go w domowej roboty bułkę tartą. W ten sam sposób wykonujemy Pozostałe sznycle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smaż je na średnim ogniu w głębokim tłuszczu lub na patelni w głębokim oleju, aż będą rumiane. Gdy wszystkie sznycle poleskie zostaną usmażone, włóż je do naczynia do pieczenia lub blachy do pieczenia i wyślij do piekarnika na 10 minut. Powinny się tam potować w temperaturze 170 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    To wszystko, teraz wiesz, jak zrobić sznycel z mielonego kurczaka po polesku. Danie podawać na gorąco.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj świeżymi ziołami.

ten sznycel smakuje jak kotlety Kijowskie. Ma również swoje własne cechy, jak już zauważyłeś-dowiedziałeś się o nich w opisie krok po kroku, który zrobiłem. Naprawdę mam nadzieję, że spodoba ci się ten przepis i często będziesz go gotować. Podawać z dowolnym dodatkiem i sałatką. Będzie bardzo smacznie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy