skład / składniki
metoda gotowania
zawsze nieufnie podchodziła do wegetariańskiego jedzenia, dopóki nie spróbowała papryki nadziewanej kapustą od znajomych, którzy kilka lat temu odmówili nam zwykłego jedzenia. Pani domu z przyjemnością podzieliła się swoim charakterystycznym przepisem kulinarnym. Moje domowe również oceniły paprykę nadziewaną kapustą w pięciostopniowej skali na solidną piątkę.
moja papryka, usuwam podłoże z nasionami. Cienko posiekaną kapustę. Moje marchewki, obieram i trę na tarce. Siekam czosnek, a gdy objętości są duże, używam wyciskarki do czosnku. Połącz marchewki, czosnek i kapustę, dokładnie wymieszaj. Następnie faszeruj przygotowaną paprykę i blanszuj przez 10 minut.
do solanki wlej cukier, sól do wrzącej wody, dodaj olej roślinny, ocet, liść laurowy, wymieszaj.
paprykę faszerowaną kapustą wrzucam do słoików, zalewam solanką, zamykam pokrywkami, schładzam. Staram się robić to danie w nocy. W nocy papryka nadziewana kapustą zostanie podana w solance, stanie się smaczniejsza. Czasami robię dużo pieprzu i aby mógł być dłużej przechowywany, sterylizuję słoiki przez 35-40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g