papryka nadziewana w solance na zimę

Najlepszy przepis na zszywanie na zimę! Otworzysz - i przypomnisz sobie lato!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

zawsze nieufnie podchodziła do wegetariańskiego jedzenia, dopóki nie spróbowała papryki nadziewanej kapustą od znajomych, którzy kilka lat temu odmówili nam zwykłego jedzenia. Pani domu z przyjemnością podzieliła się swoim charakterystycznym przepisem kulinarnym. Moje domowe również oceniły paprykę nadziewaną kapustą w pięciostopniowej skali na solidną piątkę.

moja papryka, usuwam podłoże z nasionami. Cienko posiekaną kapustę. Moje marchewki, obieram i trę na tarce. Siekam czosnek, a gdy objętości są duże, używam wyciskarki do czosnku. Połącz marchewki, czosnek i kapustę, dokładnie wymieszaj. Następnie faszeruj przygotowaną paprykę i blanszuj przez 10 minut.
do solanki wlej cukier, sól do wrzącej wody, dodaj olej roślinny, ocet, liść laurowy, wymieszaj.
paprykę faszerowaną kapustą wrzucam do słoików, zalewam solanką, zamykam pokrywkami, schładzam. Staram się robić to danie w nocy. W nocy papryka nadziewana kapustą zostanie podana w solance, stanie się smaczniejsza. Czasami robię dużo pieprzu i aby mógł być dłużej przechowywany, sterylizuję słoiki przez 35-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy