naleśniki twarogowe

wspaniałe naleśniki bardzo nadziewane twarogiem i rodzynkami!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 55 % 16 g
144 kcal
IG: 19 / 19 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
mówią, że przepis na naleśniki twarogowe pochodzi z Austrii. Co dziwne, moja mama, która nigdy nie była w Austrii, gotuje dokładnie to samo. Mówi, że babcia z Tambova nauczyła.
na początek przygotuj naleśniki. Każda gospodyni ma swój własny przepis, osobiście robię to:
ubijam jajka, dodaję trochę mleka, sól, cukier, ubijam jeszcze raz;
dodaję mąkę, Nie całą, pocieram ciasto łyżką aby nie było grudek;
wlewam część mleka, mieszam, ponownie dodaję mąkę;
rozetrzyj ciasto, a następnie rozcieńcz mlekiem do pożądanej konsystencji;
wlewam olej roślinny, mieszam;
smażę cienkie lub grube naleśniki(w przypadku grubych ciasto powinno być grubsze).
do nadzienia zetrzyj twarożek z jajkiem, cukrem i śmietaną, dodaj umyte rodzynki. Lub weź gotową masę serową z najbliższego supermarketu. Posmaruj nasze naleśniki nadzieniem, zwiń w rolkę, pokrój każdy na pół ukośnie. Połóż na patelni lub w dowolnym kształcie. Przygotuj sos: ubij żółtko, cukier i mleko. Wlej nasze naleśniki i umieść je na kuchence na małym ogniu lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny, aby się zrumieniły. Możesz ozdobić naleśniki towarowe czymś lub możesz je zjeść, jeden rodzaj takiego jedzenia nie pozostawia nikogo obojętnym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy