naleśniki twarogowe
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
mówią, że przepis na naleśniki twarogowe pochodzi z Austrii. Co dziwne, moja mama, która nigdy nie była w Austrii, gotuje dokładnie to samo. Mówi, że babcia z Tambova nauczyła.
na początek przygotuj naleśniki. Każda gospodyni ma swój własny przepis, osobiście robię to:
ubijam jajka, dodaję trochę mleka, sól, cukier, ubijam jeszcze raz;
dodaję mąkę, Nie całą, pocieram ciasto łyżką aby nie było grudek;
wlewam część mleka, mieszam, ponownie dodaję mąkę;
rozetrzyj ciasto, a następnie rozcieńcz mlekiem do pożądanej konsystencji;
wlewam olej roślinny, mieszam;
smażę cienkie lub grube naleśniki(w przypadku grubych ciasto powinno być grubsze).
do nadzienia zetrzyj twarożek z jajkiem, cukrem i śmietaną, dodaj umyte rodzynki. Lub weź gotową masę serową z najbliższego supermarketu. Posmaruj nasze naleśniki nadzieniem, zwiń w rolkę, pokrój każdy na pół ukośnie. Połóż na patelni lub w dowolnym kształcie. Przygotuj sos: ubij żółtko, cukier i mleko. Wlej nasze naleśniki i umieść je na kuchence na małym ogniu lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny, aby się zrumieniły. Możesz ozdobić naleśniki towarowe czymś lub możesz je zjeść, jeden rodzaj takiego jedzenia nie pozostawia nikogo obojętnym.
na początek przygotuj naleśniki. Każda gospodyni ma swój własny przepis, osobiście robię to:
ubijam jajka, dodaję trochę mleka, sól, cukier, ubijam jeszcze raz;
dodaję mąkę, Nie całą, pocieram ciasto łyżką aby nie było grudek;
wlewam część mleka, mieszam, ponownie dodaję mąkę;
rozetrzyj ciasto, a następnie rozcieńcz mlekiem do pożądanej konsystencji;
wlewam olej roślinny, mieszam;
smażę cienkie lub grube naleśniki(w przypadku grubych ciasto powinno być grubsze).
do nadzienia zetrzyj twarożek z jajkiem, cukrem i śmietaną, dodaj umyte rodzynki. Lub weź gotową masę serową z najbliższego supermarketu. Posmaruj nasze naleśniki nadzieniem, zwiń w rolkę, pokrój każdy na pół ukośnie. Połóż na patelni lub w dowolnym kształcie. Przygotuj sos: ubij żółtko, cukier i mleko. Wlej nasze naleśniki i umieść je na kuchence na małym ogniu lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny, aby się zrumieniły. Możesz ozdobić naleśniki towarowe czymś lub możesz je zjeść, jeden rodzaj takiego jedzenia nie pozostawia nikogo obojętnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g