skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy polędwicę naszego barana i kroimy na kawałki około 5x5cm.
na kaukaski szaszłyk jagnięcy marynata:
w osobnej misce wymieszaj 2 łyżki słodkiej musztardy z jedną łyżką sosu sojowego i jedną łyżką oliwy z oliwek (roślinnej). Wyciśnij sok z cytryny i dodaj tam. Następnie musisz dodać drobno posiekaną połowę pęczka kolendry i jeden plasterek czosnku do naszej marynaty. Całe to szczęście jest solone - około pół łyżeczki. Wlej marynatę do naszego baranka i umieść dosłownie pół godziny (możesz więcej) marynować dla delikatności. Okresowo Możesz podchodzić i mieszać mięso rękami.
jak zrobić szaszłyki jagnięce:
marynowane zwierzę, delikatnie nawlecz jagnięcinę na szaszłyki i smaż szaszłyki na ogniu na gorących węglach lub w grillu na złoty kolor, okresowo posypując mieszanką wody i marynaty. Spożywamy z dużą ilością warzyw, ziół i piwa lub wina. Szaszłyk jagnięcy na ognisku w lesie jest gotowy, wlewamy kieliszki dobrego czerwonego wina i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g