Hiszpańska paella z krewetkami

pyszne narodowe danie gorącej Hiszpanii podbije wszystkich! Paella to znane na całym świecie tradycyjne hiszpańskie jedzenie. A kiedy mój mąż i ja polecieliśmy na wakacje do Hiszpanii, paella była pierwszą na liście potraw, które chciałem spróbować. Wieczorem udaliśmy się do małej restauracji na wybrzeżu, która, jak wyjaśnił nam przewodnik, słynęła właśnie z paelli. Kiedy przynieśli nam nasze zamówienie, byłem trochę zaskoczony - bardzo danie było jak pilaw. Ale jego wyrafinowany smak nie pozostawił mnie obojętnym. Poprosiłem szefa kuchni, aby podzielił się sekretem gotowania i wyjechałem z Hiszpanii z tym przepisem kulinarnym.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 55 % 16 g
144 kcal
IG: 18 / 82 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przejdźmy więc do samego procesu gotowania. W przypadku paelli odpowiednia jest każda patelnia o grubych ściankach lub kocioł pilaw.
najpierw musisz pokroić kurczaka, wieprzowinę i kalmary na małe, cienkie kawałki. Nie martw się, jeśli kawałki nie są tego samego rozmiaru, najważniejsze jest, aby ciąć wzdłuż włókien, a nie w poprzek. Po uporaniu się z mięsem i kalmarami zajmij się słodką papryką. Ostrożnie pokrój i obierz z nasion i pokrój w kostkę o szerokości krawędzi około 1 cm. Do tego przepisu lepiej wziąć młody czosnek, jest bardziej aromatyczny. Podczas krojenia cebuli i czosnku umieść patelnię do podgrzania. Dodaj olej, gdy patelnia zacznie się nagrzewać, aby aromat oliwy z oliwek został przeniesiony na twoje danie.
gdy patelnia się rozgrzeje, ułóż mięso i kalmary i dodaj krewetki. Należy je smażyć na średnim ogniu na oleju i ułożyć. Na tej samej patelni umieść cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj ryż, groszek i łyżkę mielonego szafranu i wlej litr bulionu. Przygotowanie bulionu jest bardzo proste-aby to zrobić, włóż połowę kurczaka, całą obraną cebulę, 2 marchewki i liść laurowy do rondla z zimną wodą. Gotuj bulion na małym ogniu, aż mięso z kurczaka zmieni kolor na biały, nie zapominając o usunięciu piany. Dusić ryż z bulionem na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Następnie dodaj mięso, kalmary i krewetki oraz kolejną łyżkę szafranu i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
a teraz paella jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy