polenta z przepiórką

włoska owsianka, smaczna i obfita, zachwyci cię! Ten kulinarny przepis przedstawia tradycyjne włoskie jedzenie-polentę. Polenta to owsianka kukurydziana, która wygląda jak hominy. Polenta jest bardzo popularna w północnych Włoszech.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 33 % 14 g
276 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

wlej pół litra wody plus pół litra mleka do dużego rondla i podpal. Sól i zagotuj.
następnie ostrożnie wlej kaszę kukurydzianą na patelnię, ciągle mieszając łyżką, aby nie tworzyły się grudki. Gotuj płatki przez 40-50 minut i pamiętaj, aby je wymieszać.
teraz wypatroszymy przepiórkę. Konieczne jest usunięcie szyi, nóg, wnętrzności i nadmiaru tłuszczu. Zawiąż nogi nitką i lekko pokrój pierś przepiórki.
na każdą przepiórkę połóż na wierzchu liść szałwii i zawiń w dwa plasterki boczku. Sól i pieprz.
rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Umieść przepiórki na patelni i smaż je przez około 20 minut. Następnie dodaj wino. I dusimy przepiórki przez kolejne 20-30 minut.
doprawiamy gotową polentę masłem, kładziemy na talerzach, na przepiórkach i polewamy sokiem z patelni. Polenta z przepiórką jest gotowa. Możesz podać na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Przepiórka - 239   kcal/100g

Podobne przepisy