skład / składniki
metoda gotowania
wlej pół litra wody plus pół litra mleka do dużego rondla i podpal. Sól i zagotuj.
następnie ostrożnie wlej kaszę kukurydzianą na patelnię, ciągle mieszając łyżką, aby nie tworzyły się grudki. Gotuj płatki przez 40-50 minut i pamiętaj, aby je wymieszać.
teraz wypatroszymy przepiórkę. Konieczne jest usunięcie szyi, nóg, wnętrzności i nadmiaru tłuszczu. Zawiąż nogi nitką i lekko pokrój pierś przepiórki.
na każdą przepiórkę połóż na wierzchu liść szałwii i zawiń w dwa plasterki boczku. Sól i pieprz.
rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Umieść przepiórki na patelni i smaż je przez około 20 minut. Następnie dodaj wino. I dusimy przepiórki przez kolejne 20-30 minut.
doprawiamy gotową polentę masłem, kładziemy na talerzach, na przepiórkach i polewamy sokiem z patelni. Polenta z przepiórką jest gotowa. Możesz podać na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Przepiórka - 239 kcal/100g