pyszne szaszłyki z kurczaka na węglu drzewnym są miękkie i soczyste

Ten Kebab spieszył się z gór Kaukazu do twojego stołu! Zgodnie z tym przepisem robi się zarówno ormiański Kebab, jak i Gruziński Kebab i ogólnie kaukaski kebab z dowolnego mięsa. Wraz z nadejściem majówki w naszej rodzinie otwiera się sezon kebabów :) a takich rodzin jak nasza jestem pewien, że jest bardzo, bardzo wiele. Z reguły wszyscy używają swojej sprawdzonej Markowej rodzinnej marynaty, ale czasami chcesz spróbować czegoś nowego. Z przyjemnością podzielę się z Wami moim przepisem kulinarnym na ulubione jedzenie wszystkich, powiem Ci, jak zrobić kebab z kurczaka. Śmiało oświadczam, że szaszłyki przygotowane według tego przepisu po prostu nie mogą ci się nie spodobać - szaszłyki z piersi kurczaka są pyszne!
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 11 % 3 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

gotuję szaszłyki z kurczaka. Dzięki temu jedzenie jest delikatne i niezbyt ciężkie. Pokrój filety na kawałki, włóż je do rondla. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie, wyślij po mięsie na patelnię. Grubo kroimy pomidory, wyciskamy sok na patelnię, wrzucamy tam wyciśnięte pomidory. Wyrzuć cały słoik Adjiki i grubo posiekane warzywa. Doprawiamy wszystko majonezem i dobrze mieszamy rękami. Marynata jest gotowa! 
nie zapomnij mieszać mięsa co pół godziny. Możesz smażyć szaszłyki marynowane w ten sposób w ciągu 2 godzin! Jeśli lubisz ostre, radzę smażyć na ruszcie, szczelnie układając na nim mięso wraz z marynatą.
podawaj szaszłyki z piersi z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy