pyszne szaszłyki z kurczaka na węglu drzewnym są miękkie i soczyste
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuję szaszłyki z kurczaka. Dzięki temu jedzenie jest delikatne i niezbyt ciężkie. Pokrój filety na kawałki, włóż je do rondla. Obierz cebulę, pokrój w pierścienie, wyślij po mięsie na patelnię. Grubo kroimy pomidory, wyciskamy sok na patelnię, wrzucamy tam wyciśnięte pomidory. Wyrzuć cały słoik Adjiki i grubo posiekane warzywa. Doprawiamy wszystko majonezem i dobrze mieszamy rękami. Marynata jest gotowa!
nie zapomnij mieszać mięsa co pół godziny. Możesz smażyć szaszłyki marynowane w ten sposób w ciągu 2 godzin! Jeśli lubisz ostre, radzę smażyć na ruszcie, szczelnie układając na nim mięso wraz z marynatą.
podawaj szaszłyki z piersi z sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g