skład / składniki
metoda gotowania
na początek napełnij całą szynkę wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie ostrożnie odetnij z niego skórę (jeśli w ogóle), równomiernie naszpikuj goździkami i dokładnie posmaruj miodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na blachę do pieczenia, na której już ułożone są pokrojone w kostkę kawałki tłuszczu wieprzowego. Pozostaw na pół godziny. Następnie wyjmujemy, odstawiamy na 15 minut, posypujemy cukrem pudrem. Aby nasze jedzenie nie ostygło, przykryj szynkę folią. Przystępujemy do przygotowania sosu (patrz poniżej), a następnie napełniamy nim gotowe mięso.
kiedy nadejdzie czas, aby podać danie na stole, pokrój szynkę na porcje i pozostawiając je" unoszące się " w naszym sosie, podawaj w głębokim, podłużnym naczyniu.
SOS: drobno posiekaną cebulę podajemy w niewielkiej ilości oleju, dodajemy Maderę, a następnie czerwone i białe wino. Masa na patelni powinna gotować się do połowy. Dodaj bulion mięsny, kontynuuj gotowanie w ten sam sposób-do połowy. Następnie pozwól lekko ostygnąć, wlej do osobnego pojemnika, dodaj masło z lodówki i dobrze ubij trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Wina mocne - 163 kcal/100g
- Wino mocne (Madera) - 150 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g