pieczona szynka wieprzowa w piekarniku ze skórką miodu

smak tej szynki doprowadzi wszystkich Twoich gości do szaleństwa! Ten absolutnie niesamowity przepis kulinarny został wypróbowany przeze mnie na gościach (nawiasem mówiąc, bardzo wybrednych). Mięso w końcu poszło dosłownie za jednym razem, nawet na pyszny poranek nic nie zostało. Od razu wyjaśniam, że danie jest świąteczne, pasuje do stołu noworocznego, bardzo satysfakcjonujące i najsmaczniejsze.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 25 % 8 g
201 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

na początek napełnij całą szynkę wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Następnie ostrożnie odetnij z niego skórę (jeśli w ogóle), równomiernie naszpikuj goździkami i dokładnie posmaruj miodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na blachę do pieczenia, na której już ułożone są pokrojone w kostkę kawałki tłuszczu wieprzowego. Pozostaw na pół godziny. Następnie wyjmujemy, odstawiamy na 15 minut, posypujemy cukrem pudrem. Aby nasze jedzenie nie ostygło, przykryj szynkę folią. Przystępujemy do przygotowania sosu (patrz poniżej), a następnie napełniamy nim gotowe mięso.
kiedy nadejdzie czas, aby podać danie na stole, pokrój szynkę na porcje i pozostawiając je" unoszące się " w naszym sosie, podawaj w głębokim, podłużnym naczyniu.
SOS: drobno posiekaną cebulę podajemy w niewielkiej ilości oleju, dodajemy Maderę, a następnie czerwone i białe wino. Masa na patelni powinna gotować się do połowy. Dodaj bulion mięsny, kontynuuj gotowanie w ten sam sposób-do połowy. Następnie pozwól lekko ostygnąć, wlej do osobnego pojemnika, dodaj masło z lodówki i dobrze ubij trzepaczką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Wina mocne - 163   kcal/100g
  • Wino mocne (Madera) - 150   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy