Placindy mołdawskie

niesamowita przekąska na każdy dzień i do podania na świątecznym stole. Moja mama zapoznała mnie z tym" przepisem kulinarnym " w dzieciństwie. Jej krewni z Mołdawii nauczyli ją przygotowywać tak wspaniałą przekąskę na każdy dzień. Moja mama uwielbia placindy z jabłkami, ugotowaliśmy je, ale prawdziwe mołdawskie placindy są wykonane z takich dodatków, jak surowa dynia, starta z cukrem, z twarogiem, z gotowanymi ziemniakami i mieszanymi z cebulą smażoną na smalcu.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 79 % 27 g
148 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy gotować od ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź mąkę, wodę, szczyptę soli i oleju roślinnego. Z nich zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj nadzienie, które Ci się podoba. Możesz rozgnieść domowy twarożek, pokroić w niego warzywa i posolić. Możesz gotować ziemniaki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wymieszaj ze smażoną cebulą. Możesz po prostu pocierać jabłka lub dynię i mieszać z cukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij ciasto, pokrój na małe kawałki. Rozwijamy go bardzo cienko. Rozłóż nadzienie na samym środku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ciasto jak na zdjęciu i zawiń nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie bardzo ostrożnie rozwałkuj go do rozmiaru patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powstałe ciasto smażymy z obu stron na oleju roślinnym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy