kapyta ziemniaczana
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
na początek przygotujemy tarkowaną masę ziemniaczaną. Aby to zrobić, weź ziemniaki, trzy na tarce. Sok, który zostanie uwolniony z naszych ziemniaków, nie jest spuszczany, ale używany dalej do przygotowania tego jedzenia. Aby to zrobić, wymieszaj tę masę z mąką, lekko dodaj sól i ugniataj ciasto. Powinien okazać się taki, aby można go było rozwałkować. Przygotowane ciasto należy pokroić w prostokąty o bokach 4 i 5 centymetrów.
następnie weź patelnię, dobrze posmaruj smalcem i upiecz na niej prostokąty. Następnie należy je przechowywać we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, którą należy lekko posolić. Włóż gotowe kapytki do durszlaka i poczekaj, aż woda z nich spłynie. To wszystko. Takie jedzenie zwykle jedliśmy z babcią w porze lunchu jako drugie danie.
jedz je dla zdrowia ze śmietaną, smalcem lub innymi ulubionymi sosami.
następnie weź patelnię, dobrze posmaruj smalcem i upiecz na niej prostokąty. Następnie należy je przechowywać we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, którą należy lekko posolić. Włóż gotowe kapytki do durszlaka i poczekaj, aż woda z nich spłynie. To wszystko. Takie jedzenie zwykle jedliśmy z babcią w porze lunchu jako drugie danie.
jedz je dla zdrowia ze śmietaną, smalcem lub innymi ulubionymi sosami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g