kapyta ziemniaczana

za śmieszną nazwą kryje się niesamowite danie! Moja babcia mieszka na Białorusi i zawsze rozpieszcza nas białoruskimi potrawami narodowymi. Białorusini, jak wiadomo, kochają ziemniaki, dlatego nazywają się Bulbash. W ich języku Bulba to ziemniak. Oto jedno z dań, które opiera się na ziemniakach. Ten "przepis kulinarny" nazywa się Kapytka.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 67 % 22 g
163 kcal
IG: 68 / 0 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
na początek przygotujemy tarkowaną masę ziemniaczaną. Aby to zrobić, weź ziemniaki, trzy na tarce. Sok, który zostanie uwolniony z naszych ziemniaków, nie jest spuszczany, ale używany dalej do przygotowania tego jedzenia. Aby to zrobić, wymieszaj tę masę z mąką, lekko dodaj sól i ugniataj ciasto. Powinien okazać się taki, aby można go było rozwałkować. Przygotowane ciasto należy pokroić w prostokąty o bokach 4 i 5 centymetrów.
następnie weź patelnię, dobrze posmaruj smalcem i upiecz na niej prostokąty. Następnie należy je przechowywać we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, którą należy lekko posolić. Włóż gotowe kapytki do durszlaka i poczekaj, aż woda z nich spłynie. To wszystko. Takie jedzenie zwykle jedliśmy z babcią w porze lunchu jako drugie danie.
jedz je dla zdrowia ze śmietaną, smalcem lub innymi ulubionymi sosami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy