skład / składniki
metoda gotowania
ten kulinarny przepis pozwoli Ci przygotować wspaniałe danie, które może służyć jako doskonały dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Lub po prostu jako posiłek na śniadanie lub kolację. Caponata z kaparami jest przygotowywana w ten sposób.
pokrój bakłażana i paprykę w kostkę. Wlej 2 łyżki na dużą patelnię. l olej i najpierw smaż bakłażany przez 5-7 minut. Lekko je posolić. W razie potrzeby możesz smażyć je partiami. Przenieś gotowe bakłażany na duży talerz. Następnie dodaj pozostały olej na patelnię i teraz usmaż paprykę. Po około 10 minutach dodaj wstępnie posiekany czosnek na patelnię. Smażyć jeszcze przez kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy, kapary i ziarna pieprzu. Przykryj pokrywką i gotuj tę mieszaninę, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie możemy zrobić sos. W małym rondlu wymieszaj ocet z cukrem i gotuj przez pięć minut, aż połowa wyparuje z tego roztworu. Następnie wyjmij rondel z pieca.
Przenieś duszoną paprykę z patelni na talerz do bakłażana i wlej tam SOS octowy. Teraz musisz posolić i pieprzyć danie. Wszystko dobrze wymieszaj i możesz przenieść caponatę do naczynia do serwowania.
udekoruj caponatę liśćmi pietruszki na wierzchu. Caponata z kaparami jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g