Caponata z kaparami

bardzo smaczne i niezwykłe danie, czego potrzebujesz!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 53 % 8 g
70 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ten kulinarny przepis pozwoli Ci przygotować wspaniałe danie, które może służyć jako doskonały dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Lub po prostu jako posiłek na śniadanie lub kolację. Caponata z kaparami jest przygotowywana w ten sposób.
pokrój bakłażana i paprykę w kostkę. Wlej 2 łyżki na dużą patelnię. l olej i najpierw smaż bakłażany przez 5-7 minut. Lekko je posolić. W razie potrzeby możesz smażyć je partiami. Przenieś gotowe bakłażany na duży talerz. Następnie dodaj pozostały olej na patelnię i teraz usmaż paprykę. Po około 10 minutach dodaj wstępnie posiekany czosnek na patelnię. Smażyć jeszcze przez kilka minut i dodać koncentrat pomidorowy, kapary i ziarna pieprzu. Przykryj pokrywką i gotuj tę mieszaninę, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie możemy zrobić sos. W małym rondlu wymieszaj ocet z cukrem i gotuj przez pięć minut, aż połowa wyparuje z tego roztworu. Następnie wyjmij rondel z pieca.
Przenieś duszoną paprykę z patelni na talerz do bakłażana i wlej tam SOS octowy. Teraz musisz posolić i pieprzyć danie. Wszystko dobrze wymieszaj i możesz przenieść caponatę do naczynia do serwowania.
udekoruj caponatę liśćmi pietruszki na wierzchu. Caponata z kaparami jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy