omlet na maśle
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
umieść małą patelnię na ogniu, dodaj olej i dopóki wszystko się nagrzeje, szybko rozbij trzy jajka do miski, lekko ubij, aż uzyskasz jednolity kolor, sól i pieprz. Wlej ubite jajka do już rozgrzanej patelni ze stopionym masłem i smaż, mieszając, dosłownie przez kilka minut. Okazuje się apetyczny naleśnik jajeczny, który można zwinąć na pół i ułożyć na talerzu. Jeśli chcesz udekorować, możesz posypać ziołami na wierzchu, a obok położyć plasterki pomidora. Rano takie jedzenie jest przydatne i niezastąpione w przypadku braku dużej ilości czasu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g