klasyczny francuski omlet jajeczny na patelni

omlet po francusku świetnie sprawdzi się na odpowiednie śniadanie! Rano jestem bardzo leniwy w gotowaniu, więc zawsze szukam przepisów na szybkie gotowanie. Chcę podzielić się jednym z nich, bardzo obfity i apetyczny omlet na patelni klasyczny przepis w języku francuskim.
nataliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 80 % 36 g
węglowodany 2 % 1 g
363 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

umieść małą patelnię na ogniu, dodaj olej i dopóki wszystko się nagrzeje, szybko rozbij trzy jajka do miski, lekko ubij, aż uzyskasz jednolity kolor, sól i pieprz. Wlej ubite jajka do już rozgrzanej patelni ze stopionym masłem i smaż, mieszając, dosłownie przez kilka minut. Okazuje się apetyczny naleśnik jajeczny, który można zwinąć na pół i ułożyć na talerzu. Jeśli chcesz udekorować, możesz posypać ziołami na wierzchu, a obok położyć plasterki pomidora. Rano takie jedzenie jest przydatne i niezastąpione w przypadku braku dużej ilości czasu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy