sałatka wieprzowa z rzepą i jabłkami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
pokrój wieprzowinę na kawałki i ubij. Wymieszaj 2 łyżki galaretki jabłkowej z kminkiem. Posmaruj kotlety po obu stronach i dobrze usmaż. Ostudzić.
cebulę pokroić w kostkę i namoczyć w wodzie przez około 10 minut. W międzyczasie ubij ocet i musztardę pozostałą łyżką galaretki jabłkowej. Dopraw solą i pieprzem, ciągle ubijając, stopniowo dodawaj oliwę z oliwek.
kotlety wieprzowe, gdy wystarczająco ostygną, pokrój na małe kawałki. Cebulę wyjąć z wody i dodać do mięsa. Rozerwij liście sałaty, pokrój ser, jabłka i rzepę w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić sosem.
sałatkę wieprzową można podawać z posiekaną natką pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Rzepa - 30 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g