Tacos z kurczaka

przepis na taco z kurczaka prosto z Meksyku. Pyszne, szybkie i znowu pyszne!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 62 % 16 g
115 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

dobrze rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Pokrój pomidory na duże kawałki i smaż z każdej strony, aż będą chrupiące. Przełóż na talerz.
pokrój mięso z kurczaka w kostkę, sól i pieprz. Na patelnię wlej 1 łyżeczkę oleju. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż kurczaka i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż na talerz.
zmniejsz ciepło do średniego i wlej pozostały olej na patelnię. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż. Dodaj drobno posiekane chili, lekko podsmaż. Dodaj sok z cytryny, kurczaka i pomidory. Wszystko dobrze wymieszaj. Połóż posiekaną kolendrę i zieloną cebulę.
tortille mikrofalowe przez około 45 sekund. Zwiń je na pół i napełnij mieszanką kurczaka. Podawaj na gorąco z klinami limonki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g

Podobne przepisy