Quesadia mięsna z czosnkiem i chili

obfite i bardzo smaczne ciasto pita w pośpiechu. Jeśli mielona wołowina zostanie zastąpiona kurczakiem, otrzymasz quesadia z kurczakiem. Quesadia to pyszne danie, które spodoba się wielu osobom.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 34 % 16 g
281 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Włóż posiekany czosnek i chili w proszku i lekko podsmaż. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Ciągle mieszając gotuj przez około 10 minut. Posyp drobno posiekaną cebulą i odstaw na bok.
rozgrzej drugą patelnię na średnim ogniu. W międzyczasie przetrzyj ser. Posmaruj tortillę z jednej strony oliwą z oliwek i połóż ją na patelni. Na wierzch posyp tartym serem. Poczekaj, aż ser się rozpuści i połóż 1/4 mielonego mięsa na połowie tortilli. Złóż tortillę w kształcie półksiężyca. Zrób to samo z resztą tortilli.
możesz podawać ze śmietaną lub innym sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Placek przaśny - 263   kcal/100g
  • Tortilla żytnia - 375   kcal/100g
  • Tortilla - 263   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy