klopsiki w pikantnym sosie

przyjemny pikantny smak klopsików podbije każdego, wystarczy spróbować.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 31 % 9 g
165 kcal
IG: 67 / 11 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

aby zrobić klopsiki, namocz chleb w mleku. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z cebulą. Dodaj jajko, namoczony biały chleb, zarezerwowaną paprykę i marynatę pieprzową. Sól do smaku. Na łyżeczkę Zbierz mięso mielone i uformuj małe kulki. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej olej roślinny. Smaż klopsiki po kilka, od czasu do czasu dobrze mieszając, aby równomiernie się zrumieniły ze wszystkich stron. Po każdej partii klopsików spuść masło. Ułóż gotowe klopsiki na ręczniku papierowym, aby ułożyć tłuszcz.
teraz przygotowujemy sos. Na tej samej patelni na średnim ogniu podgrzej więcej oleju roślinnego. Gdy olej się rozgrzeje, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
klopsiki polać sosem i podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Marynata - 60   kcal/100g

Podobne przepisy