skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź mały kawałek wieprzowiny z warstwą i pokrój na kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i umieść kawałki na patelni. Smażyć na dużym ogniu przez 3-5 minut. Wymieszaj kilka razy podczas smażenia.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do wieprzowiny. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
Krok 3:
Obierz wymaganą ilość ziemniaków obieraczką do warzyw i dobrze umyj, aby nigdzie nie było śladu ziemi. Obrane ziemniaki pokroić w paski ostrym nożem.
Krok 4:
Umieść pokrojone ziemniaki na patelni. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15-20 minut. W tym czasie wymieszaj 2-3 razy. Często nie musisz przeszkadzać, w przeciwnym razie ziemniaki się rozpadną. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą drewnianej szpatułki. Mniej go rani.
Krok 5:
Jeśli chcesz, aby ziemniaki miały apetyczną, chrupiącą skórkę, gotuj z otwartą pokrywką. Smaż ziemniaki, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i przyprawy do smaku.
Krok 6:
Osobno zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Obficie posyp serem ziemniaki, przykryj i wyłącz ogrzewanie. Odstaw na 5 minut. W tym czasie ser topi się na gorących ziemniakach i będzie ciągliwy. Tak właśnie kochamy. Smacznego!
ziemniaki są jednym z najlepszych i najsmaczniejszych dodatków do wielu potraw.
można go gotować na różne sposoby-gotować , piec lub smażyć.Takie dania są lubiane przez wszystkich bez wyjątku-zarówno dzieci, jak i dorosłych.
moje domowe naprawdę lubią smażone ziemniaki w dowolnej formie, z czymkolwiek je połączę. Ale to właśnie to połączenie z serem lubimy najbardziej. Ale pomimo wielkiej miłości często nie polecam gotowania ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Najlepszym dodatkiem do takich ziemniaków będą świeże warzywa lub sałatka warzywna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g