ziemniaki z wieprzowiną w serze smażone

bardzo smaczne danie na lunch lub kolację! Smażone ziemniaki z wieprzowiną w serze to bardzo smaczne, codzienne danie. A jednak dla sytości lubię dodawać do niej trochę schabu lub szynki. Jednocześnie danie staje się bardziej aromatyczne i bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 46 % 13 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź mały kawałek wieprzowiny z warstwą i pokrój na kawałki. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i umieść kawałki na patelni. Smażyć na dużym ogniu przez 3-5 minut. Wymieszaj kilka razy podczas smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę na patelnię do wieprzowiny. Smaż wszystko razem przez kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wymaganą ilość ziemniaków obieraczką do warzyw i dobrze umyj, aby nigdzie nie było śladu ziemi. Obrane ziemniaki pokroić w paski ostrym nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pokrojone ziemniaki na patelni. Wszystko dobrze wymieszaj. Przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 15-20 minut. W tym czasie wymieszaj 2-3 razy. Często nie musisz przeszkadzać, w przeciwnym razie ziemniaki się rozpadną. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą drewnianej szpatułki. Mniej go rani.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli chcesz, aby ziemniaki miały apetyczną, chrupiącą skórkę, gotuj z otwartą pokrywką. Smaż ziemniaki, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodaj trochę soli i przyprawy do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Osobno zetrzyj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obficie posyp serem ziemniaki, przykryj i wyłącz ogrzewanie. Odstaw na 5 minut. W tym czasie ser topi się na gorących ziemniakach i będzie ciągliwy. Tak właśnie kochamy. Smacznego!

ziemniaki są jednym z najlepszych i najsmaczniejszych dodatków do wielu potraw.
można go gotować na różne sposoby-gotować , piec lub smażyć.Takie dania są lubiane przez wszystkich bez wyjątku-zarówno dzieci, jak i dorosłych.

moje domowe naprawdę lubią smażone ziemniaki w dowolnej formie, z czymkolwiek je połączę. Ale to właśnie to połączenie z serem lubimy najbardziej. Ale pomimo wielkiej miłości często nie polecam gotowania ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii. Najlepszym dodatkiem do takich ziemniaków będą świeże warzywa lub sałatka warzywna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy