skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź głęboki pojemnik, wlej do niego kefir, dodaj olej roślinny. Łączymy te składniki, aż będą gładkie. Następnie dodaj trochę soli i cukru, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki pojemnika, aby na powierzchni nie było tłustej warstwy.
Krok 2:
Następnie wlej mąkę pszenną przesianą przez sito do tego samego pojemnika.
Krok 3:
Teraz dodaj proszek do pieczenia i zacznij ugniatać ciasto najpierw łyżką, a następnie kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, aż przestanie przylegać do rąk, stanie się miękkie, ale jednocześnie będzie elastyczne. Następnie przykryj pojemnik ręcznikiem lub folią, pozostaw ciasto na chwilę.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Bierzemy kolejny czysty pojemnik, wkładamy do niego starty ser, wbijamy jajko kurze i łączymy składniki. W razie potrzeby dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu i soli (jeśli ser nie jest zbyt słony).
Krok 5:
Bierzemy "wypoczęte" ciasto i dzielimy je na 8 identycznych porcji. Z każdego kawałka ciasta zwijamy małą kulkę. Rozłóż kulki ciasta na posypanej mąką desce i przykryj ręcznikiem i folią, aby ciasto nie wyschło.
Krok 6:
Weź jedną kulkę ciasta i zwiń ją w cienką warstwę. Rozłóż łyżkę nadzienia serowego na środku ciasta.
Krok 7:
Następnie ściśnij krawędzie ciasta od góry, aby nadzienie znalazło się wewnątrz przyszłego ciasta. Wykonujemy tę samą procedurę z resztą kulek ciasta.
Krok 8:
Blanki lekko posyp mąką. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkowujemy je, tworząc z nich ciasta.
Krok 9:
Gdy puste ciasta są gotowe, weź patelnię z grubym dnem, lekko nasmaruj ją olejem roślinnym i podgrzej patelnię na średnim ogniu. Następnie rozłóż ciasta na patelni i usmaż je z obu stron na złoty kolor.
Krok 10:
Gotowe ciasta posmaruj odrobiną masła. Podawaj natychmiast, gdy są ciepłe. Bardzo dobry w połączeniu z kwaśną śmietaną i sosem śmietanowo-czosnkowym, ponieważ kwaśna śmietana podkreśla słony smak sera i sprawia, że ciasta są jeszcze bardziej delikatne w smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g