smażone ciasta z serem kefirowym z proszkiem do pieczenia

apetyczne, puszyste, miękkie i aromatyczne tortille! Ten przepis jest istotny, ponieważ wielu ucztuje na ciastach z herbatą lub kawą, a także zastępuje chleb. Tortille przygotowane według tego przepisu są szczególnie smaczne, ponieważ podstawą jest kefir, dzięki czemu tortille są bardzo delikatne i bujne.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 13 g
tłuszcze 33 % 18 g
węglowodany 43 % 23 g
298 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź głęboki pojemnik, wlej do niego kefir, dodaj olej roślinny. Łączymy te składniki, aż będą gładkie. Następnie dodaj trochę soli i cukru, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki pojemnika, aby na powierzchni nie było tłustej warstwy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wlej mąkę pszenną przesianą przez sito do tego samego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz dodaj proszek do pieczenia i zacznij ugniatać ciasto najpierw łyżką, a następnie kontynuuj ugniatanie ciasta rękami, aż przestanie przylegać do rąk, stanie się miękkie, ale jednocześnie będzie elastyczne. Następnie przykryj pojemnik ręcznikiem lub folią, pozostaw ciasto na chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Bierzemy kolejny czysty pojemnik, wkładamy do niego starty ser, wbijamy jajko kurze i łączymy składniki. W razie potrzeby dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu i soli (jeśli ser nie jest zbyt słony).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bierzemy "wypoczęte" ciasto i dzielimy je na 8 identycznych porcji. Z każdego kawałka ciasta zwijamy małą kulkę. Rozłóż kulki ciasta na posypanej mąką desce i przykryj ręcznikiem i folią, aby ciasto nie wyschło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź jedną kulkę ciasta i zwiń ją w cienką warstwę. Rozłóż łyżkę nadzienia serowego na środku ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ściśnij krawędzie ciasta od góry, aby nadzienie znalazło się wewnątrz przyszłego ciasta. Wykonujemy tę samą procedurę z resztą kulek ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Blanki lekko posyp mąką. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkowujemy je, tworząc z nich ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy puste ciasta są gotowe, weź patelnię z grubym dnem, lekko nasmaruj ją olejem roślinnym i podgrzej patelnię na średnim ogniu. Następnie rozłóż ciasta na patelni i usmaż je z obu stron na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasta posmaruj odrobiną masła. Podawaj natychmiast, gdy są ciepłe. Bardzo dobry w połączeniu z kwaśną śmietaną i sosem śmietanowo-czosnkowym, ponieważ kwaśna śmietana podkreśla słony smak sera i sprawia, że ciasta są jeszcze bardziej delikatne w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy