chleb na wodzie z drożdżami smażony

Prosty, szybki, Dostępny dla wszystkich sposób na każdy dzień! Przepis na domowy chleb na patelni uratuje cię w sytuacjach, w których musisz upiec, gdy nie ma piekarnika. Pod względem czasu i łatwości gotowania okazuje się to samo.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 83 % 33 g
167 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb na patelni? Przygotuj produkty według listy. Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej wodę do miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj drożdże, cukier i sól do ciepłej wody. Wymieszaj je trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. Wlej przesianą mąkę do wody z częściami drożdży, delikatnie mieszając trzepaczką, aż będzie gładka. Nie skupiaj się na objętości mąki, ale na konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie przyklejać się do rąk. Gdy już to zrobisz, zwiń go w kulkę, pozostaw w misce. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu, aż ciasto się powiększy. Zajmuje to około 1 godziny, może więcej. Jeśli twoje ciasto nie chce w żaden sposób wyrosnąć, wymień drożdże. Gdy ciasto wyrośnie, zmiażdż je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia chleba wskazane jest użycie dobrej, wysokiej jakości ciężkiej patelni z wysokimi bokami i grubymi ścianami. Cienki do chleba nie zadziała, pamiętaj o tym. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś ciasto na patelnię i rozgnieć je na dnie patelni. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw, aż ciasto ponownie wyrośnie. Nie włączaj kuchenki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto wyrośnie, włącz piec na najmniejszy! ogień. Przykryj patelnię pokrywką i piecz przez około 30 minut. Uwaga! Czas zależy od rodzaju kuchenki, patelni i grubości ciasta. Dlatego sprawdzaj zawartość patelni, gdy gotujesz po raz pierwszy! Lepiej jest, jeśli pokrywa jest przezroczysta, aby nie podnosić jej ponownie, ale wszyscy ją widzieli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po pół godzinie zdjąłem pokrywkę i odwróciłem chleb na drugą stronę. Drugą stronę należy smażyć tyle samo, na minimalnym ogniu i bez pokrywki. Zajęło mi to 30 minut. Jak widać, mój chleb dobrze wyrósł, nie przypalił się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij patelnię z pieca, wyjmij z niej chleb. Zawiń chleb w ręcznik na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Domowy chleb jest gotowy! Tak to wygląda w środku. Do smaku-dobry chleb. Możesz go pokroić i podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy