kalmary w bułce tartej smażone z czosnkiem i cebulą

Prosty przepis na kalmary na każdą okazję-satysfakcjonujący i pyszny. Danie kuchni amerykańskiej o przyjemnym morskim smaku w tej wersji nadaje się do każdego codziennego posiłku i świątecznego stołu. Łatwo i szybko gotowane kalmary smażone z cebulą można podawać z różnymi dodatkami-zaczynając od owsianki, ziemniaków, makaronu, a kończąc na warzywach w dowolnej formie (świeże, duszone itp.). Dzięki temu przepisowi możesz przygotować przekąskę nie tylko w domu, ale także w naturze.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 14 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 14 % 3 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Miałem zamrożoną kałamarnicę, więc pozwoliłem jej się rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I sama włożyła wodę do wrzenia i zajęła się przygotowaniem innych składników. Obierałam czosnek i posiekałam cienkimi plasterkami. Nadadzą pikantny smak, a mocno usmażone zachwycą kolorem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie obrałem cebulę, spłukałem, osuszyłem i pokroiłem w pierścienie. W ten sposób wszystko będzie wyglądać harmonijnie. W końcu wziąłem Nie białą cebulę, która w naczyniu połączy kolor z kałamarnicą, ale krymską.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Woda już się zagotowała. I pokropiłem całą kałamarnicę wrzącą wodą. Wszystko, co go przykryło, natychmiast zebrało jakieś małe pryszcze, które były wspaniale opóźnione, wystarczyło dotknąć ich nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po odcięciu ogona tuszy wyczyściłem wnętrze - wszystko w środku powinno być czyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Musisz spłukać bardzo dokładnie, ponieważ kałamarnica ma wystarczająco dużo zanieczyszczeń w środku. Kiedy tusza była gotowa, pociąłem ją na pierścienie o szerokości około 0,5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby danie miało bardziej pikantny smak, doprawiłam pierścienie mieszanką papryki i przypraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas marynowania kalmarów postaw patelnię na gazie i wlej olej. Gdy zacznie wirować, usmażmy cebulę we wrzącym oleju. Zajmie to 3 minuty, ponieważ tnę cienko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Miałem dużo miejsca na patelni, więc równolegle smażyłem czosnek, posiekany w cienkie płatki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz usmaż kalmary obok siebie, lekko panierując je (lub posypując bezpośrednio na patelni z cebulą) w bułce tartej (lub w mące).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć przez 3-4 minuty, nie więcej, ponieważ już oblaliśmy kalmary wrzącą wodą. Jeśli chcesz uzyskać chrupiący efekt, smaż, aż będzie chrupiący.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na końcu, kiedy już wyłączyłem Gaz, nie przykryłem tego wszystkiego pokrywką, jak można by to zrobić. Okazało się pyszne, delikatne i jednocześnie trochę smażone.

i więcej porad

Nie trzymaj kałamarnic we wrzącej wodzie przez długi czas – szybko je zanurz i natychmiast zacznij obierać. Lepiej jest ponownie posypać wrzącą wodą.

możesz również wyciąć część ogonową, nie zapominając o przetworzeniu jej w ten sam sposób.

jeśli chcesz chrupiącą skórkę, smaż kalmary razem z cebulą na jednej patelni, ale wcześniej panierując je w mące lub bułce tartej.

nie prześwietlaj kałamarnic w ogniu, w przeciwnym razie będą przypominać cebulę w cieście.

do smażenia weź większe tusze.

spróbuj wybrać najświeższe okazy i bez uszkodzeń.

podczas smażenia Ustaw pierścienie kałamarnicy tak, aby się nie stykały. Jeśli jest dużo produktów, smaż w kilku krokach.

możesz je zalać przed podaniem roztopionym masłem.

przed podaniem możesz dodać kawałek masła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy