skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Miałem zamrożoną kałamarnicę, więc pozwoliłem jej się rozmrozić.
Krok 2:
I sama włożyła wodę do wrzenia i zajęła się przygotowaniem innych składników. Obierałam czosnek i posiekałam cienkimi plasterkami. Nadadzą pikantny smak, a mocno usmażone zachwycą kolorem.
Krok 3:
Następnie obrałem cebulę, spłukałem, osuszyłem i pokroiłem w pierścienie. W ten sposób wszystko będzie wyglądać harmonijnie. W końcu wziąłem Nie białą cebulę, która w naczyniu połączy kolor z kałamarnicą, ale krymską.
Krok 4:
Woda już się zagotowała. I pokropiłem całą kałamarnicę wrzącą wodą. Wszystko, co go przykryło, natychmiast zebrało jakieś małe pryszcze, które były wspaniale opóźnione, wystarczyło dotknąć ich nożem.
Krok 5:
Po odcięciu ogona tuszy wyczyściłem wnętrze - wszystko w środku powinno być czyste.
Krok 6:
Musisz spłukać bardzo dokładnie, ponieważ kałamarnica ma wystarczająco dużo zanieczyszczeń w środku. Kiedy tusza była gotowa, pociąłem ją na pierścienie o szerokości około 0,5 cm.
Krok 7:
Aby danie miało bardziej pikantny smak, doprawiłam pierścienie mieszanką papryki i przypraw.
Krok 8:
Podczas marynowania kalmarów postaw patelnię na gazie i wlej olej. Gdy zacznie wirować, usmażmy cebulę we wrzącym oleju. Zajmie to 3 minuty, ponieważ tnę cienko.
Krok 9:
Miałem dużo miejsca na patelni, więc równolegle smażyłem czosnek, posiekany w cienkie płatki.
Krok 10:
Teraz usmaż kalmary obok siebie, lekko panierując je (lub posypując bezpośrednio na patelni z cebulą) w bułce tartej (lub w mące).
Krok 11:
Smażyć przez 3-4 minuty, nie więcej, ponieważ już oblaliśmy kalmary wrzącą wodą. Jeśli chcesz uzyskać chrupiący efekt, smaż, aż będzie chrupiący.
Krok 12:
Na końcu, kiedy już wyłączyłem Gaz, nie przykryłem tego wszystkiego pokrywką, jak można by to zrobić. Okazało się pyszne, delikatne i jednocześnie trochę smażone.
i więcej porad
Nie trzymaj kałamarnic we wrzącej wodzie przez długi czas – szybko je zanurz i natychmiast zacznij obierać. Lepiej jest ponownie posypać wrzącą wodą.
możesz również wyciąć część ogonową, nie zapominając o przetworzeniu jej w ten sam sposób.
jeśli chcesz chrupiącą skórkę, smaż kalmary razem z cebulą na jednej patelni, ale wcześniej panierując je w mące lub bułce tartej.
nie prześwietlaj kałamarnic w ogniu, w przeciwnym razie będą przypominać cebulę w cieście.
do smażenia weź większe tusze.
spróbuj wybrać najświeższe okazy i bez uszkodzeń.
podczas smażenia Ustaw pierścienie kałamarnicy tak, aby się nie stykały. Jeśli jest dużo produktów, smaż w kilku krokach.
możesz je zalać przed podaniem roztopionym masłem.
przed podaniem możesz dodać kawałek masła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g