skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Zacznijmy robić ciasta z nadzieniem-teraz zrozumiesz dlaczego
Krok 2:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Krok 3:

Smażyć cebulę na oleju roślinnym
Krok 4:

Nie wylewamy wody z ziemniaków - nadal nam się przyda. I dodaj smażoną cebulę do rondla i zmiksuj w zwykły sposób
Krok 5:

Nadzienie do ciast jest gotowe-pozostaw do ostygnięcia
Krok 6:

Teraz przygotujemy ciasto. W kubku ta sama woda z ziemniaków-ciasta na niej są bardzo bujne i przewiewne
Krok 7:

W ciepłym bulionie ziemniaczanym rozpuść cukier i sól. Jeśli nie ma wystarczającej ilości wywaru, rozcieńczyć wodą do wymaganej ilości płynu
Krok 8:

Suche drożdże mieszamy z mąką
Krok 9:

Wymieszaj suche i płynne składniki: wlej bulion z solą i cukrem do mąki z drożdżami, dodaj olej roślinny. Zagniatamy ciasto-zagniatamy, aż przestanie przyklejać się do rąk
Krok 10:

Ciasto jest miękkie, gładkie i elastyczne
Krok 11:

Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 12:

Po godzinie nasze ciasto wyrosło
Krok 13:

Będziemy rzeźbić ciasta!
Krok 14:

Nasmaruj Stół i ręce olejem roślinnym, podziel ciasto na kulki nieco większe niż jajko kurze
Krok 15:

Rękami formujemy okrągłe ciasto
Krok 16:

Rozłóż nadzienie na wierzchu
Krok 17:

Dobrze przymocuj krawędzie i połóż je na stole szwem w dół
Krok 18:

Placki gotowe
Krok 19:

Teraz przykryj ręcznikiem i pozwól mu podejść przez około 15 minut. Jeśli nie ma dużo czasu-możesz już zacząć smażyć, po prostu pierwsze ciasta nie będą tak wspaniałe jak następne, które już wzrosły
Krok 20:

Rozłóż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, powinien być dobrze podgrzany, ale w żadnym wypadku nie palić się. Masło powinno sięgać do środka placka, jak pokazało doświadczenie-powinno być dość dużo masła, a placki i tak wezmę tyle, ile potrzeba
Krok 21:

Odwracamy - już widać, jakie wspaniałe ciasta są uzyskiwane... Do smażenia używam starej żeliwnej patelni - najlepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami potrzebnymi do smażenia. Patelnie teflonowe nie nadają się do tego celu
Krok 22:

Rozłóż na ręcznikach papierowych. Z podanych składników mam 25 placków
Krok 23:

Smacznego!
mam nadzieję, że paszteciki ci się spodobają i chociaż z pewnością nie jest to bardzo zdrowe jedzenie - ale jakie to pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


