gofry smażone na maśle
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski.
2. Dodaj cukier do jajek, ubij wszystko razem, aż się spieni. Masa powinna również zwiększyć objętość.
3. Roztop masło (na kuchence lub w kuchence mikrofalowej), wlej do mieszanki jajeczno-cukrowej, wymieszaj.
4. Przesiej mąkę. Dodaj go do miski w małych porcjach. Zagnieść ciasto, powinno być dość gęste.
5. Podgrzej patelnię. Nasmaruj gorącą patelnię olejem roślinnym.
6. Rozłóż ciasto na patelni. Na jeden wafel - 1 łyżka.l. ciasto. Spłaszcz ciasto, aby gofr był cienki.
7. Gdy gofr się zrumieni, odwróć go i usmaż z tyłu. Z każdej strony gofry opiekają się przez około 20 sekund.
gotowe gofry można podawać z syropem, skondensowanym mlekiem lub po prostu-są pyszne!
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g