masło smażone na oliwie z oliwek

smażone grzyby to dobry bezmięsny dodatek! I jest szybki i pyszny! Mamy to jedno z naszych ulubionych dań bezmięsnych, a także składnik wielu sałatek, sosów, a nawet kanapek. Przygotowuje się szybko, kosztuje-niedrogo, ale możesz sam zbierać:) w sezonie zbieram masło i cieszymy się przez cały rok!
AlisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 13 % 1 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

przygotuj masło:

1. Sortuj grzyby, Usuń zbyt robaki lub wgniecenia, dokładnie wyczyść (wolę nie myć oleju, ponieważ są one mocno nasycone wodą, a podczas smażenia jest to niepożądane). Film można usunąć lub pozostawić. Robię tak i tak w zależności od nastroju i czasu. Pokrój grzyby na talerze.

teraz możesz rozpocząć gotowanie bezpośrednio:

2. Rozgrzej patelnię z wysokimi bokami, wlej do niej odpowiednią ilość oleju roślinnego. Dobrze go rozgrzej.
3. Delikatnie włóż grzyby do rozgrzanego oleju roślinnego i mieszając smaż przez 10 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu (masło wydziela dużo soku) do miękkości, od czasu do czasu mieszając i bez przykrywania patelni pokrywką. Jeśli chcesz, aby masło było bardziej smażone, rozłóż je nie wszystkie razem, ale w małych porcjach, aby wilgoć szybciej odparowała i nie było efektu duszenia.
4. Gotowe masło posolić do smaku.

danie jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy