pieczona marchewka z cebulą i papryką na patelni

to wszechstronne danie może być używane jako dodatek lub nadzienie. Łatwość przygotowania, smak. Kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe danie uniwersalne: może być używane jako dodatek lub kawior warzywny, na zimno lub w formie goiche.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

wszyscy, nawet małe dzieci, wiedzą, jak przydatne są marchewki. Wielu zasłużenie nazywa to sekretem młodości, piękna i długowieczności. Ze względu na wysoką zawartość karotenu, który w organizmie człowieka zamienia się w witaminę A, marchew jest niezbędnym produktem w żywieniu dietetycznym, żywieniu dzieci i osób starszych. Ale zdrowi dorośli ludzie z entuzjazmem używają tego pożytecznego przysmaku.Dlatego chcę podzielić się z Wami tym prostym przepisem, którego podstawą jest wspomniana czarodziejka-marchewka.

więc myjemy i obieramy marchewki, trzy na grubej tarce.Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.Paprykę (można bez niej, ale nadaje pikantną nutę naszemu daniu) umyć, oczyścić z nasion i pokroić na małe kwadraty.Wstępnie podgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i dodaj startą marchewkę.Smażyć lekko, dodać cebulę i wymieszać. Smażyć marchewki z cebulą przez około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu.Następnie dodaj kwadraty papryki, liść laurowy, czarny mielony pieprz, ponownie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.Gotowe marchewki układamy w salaterce, dekorujemy natką pietruszki.

nadaje się jako dodatek, najlepiej do ryb, ale dobra jest również pieczona marchewka z cebulą z drobiem, mięsem lub, jako kawior warzywny, z chlebem.Marchewki przygotowane według tego przepisu można spożywać na ciepło lub na zimno.

dobrze jest przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni, z tego korzystne właściwości i smak marchwi nie tylko się nie pogarszają, ale wręcz przeciwnie - nawet się poprawiają.Jestem pewien, że jeśli przynajmniej raz ugotujesz marchewki w ten prosty sposób, stanie się stałym gościem na twoim stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy