skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Moje bakłażany, usuń łodygi. Pokrój bakłażana w cienkie koła, grubość takich kół powinna wynosić około 0,5 centymetra, smażony bakłażan powinien być umiarkowanie mięsisty. Jeśli kawałki są cieńsze, to bakłażany zamieniają się w cienki film, a ich smak praktycznie nie pozostanie, jeśli nie będą dobrze smażone.
Krok 3:
Posiekane bakłażany posyp solą, lepiej pocierać je rękami po obu stronach. Włóż koła bakłażana do miski, wlej trochę zimnej wody. Pozostaw bakłażana na pół godziny. Podczas przygotowywania innych składników. ząbki czosnku są oczyszczane z folii. Drobno posiekaj czosnek nożem lub przepuść go przez prasę.
Krok 4:
Do miski wkładamy kilka łyżek majonezu, dodajemy posiekany czosnek i mieszamy. Sos do bakłażana jest gotowy. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim koła bakłażana, smażymy z obu stron, aż będą lekko rumiane, najważniejsze jest, aby nie wysuszyć warzyw, w przeciwnym razie okaże się niezbyt smaczne.
Krok 5:
Wyjmij smażony bakłażan na talerz. Jeśli wydaje się, że warzywa okazały się zbyt tłuste, najpierw kładziemy koła bakłażana na papierowej serwetce, pozwalamy na wchłonięcie nadmiaru oleju, a dopiero potem kładziemy je na talerzu. Na każdym kółku rozprowadzamy trochę sosu majonezowego. Posyp świeżymi ziołami. Podajemy przekąskę do stołu.
Krok 6:
Taka prosta przekąska z bakłażana jest łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Ale pomimo prostoty jest dość sycący i smaczny, ale także wysokokaloryczny, więc ci, którzy podążają za swoją figurą, lepiej nie nadużywać takiego przysmaku. Może być podawany jako samodzielne danie lub jako przekąska. Przekąska jest pikantna. Pieczony bakłażan jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g