skład / składniki
metoda gotowania
w naszej rodzinie wszyscy kochają grzyby w każdej formie. Zwłaszcza placki z grzybami - nawet smażone, nawet w piekarniku. Tym razem wybór padł na smażone.
najpierw przejdźmy do testu. Aby to zrobić, wlej kwaśne mleko, wodę do miski, dodaj 2 żółtka, sól do smaku i kwas cytrynowy, wymieszaj trzepaczką.
teraz osobno wymieszaj połowę mąki, skrobię, sodę i dodaj do płynnej mieszanki i zacznij wyrabiać ciasto, które nie jest strome, stopniowo dodając resztę mąki w małych porcjach.
ciasto powinno przestać się kleić i wtedy jest gotowe. Usuwamy go w celofanie i wkładamy na zimno, na przykład za okno na parapecie, jeśli zima i okno są w pobliżu, aby ponownie nie otwierać lodówki.
a teraz możesz zrobić nadzienie. Aby to zrobić, pokrój tłuszcz z ogona na małe kostki i wyślij na patelnię, na spokojny ogień, usmaż, ale w międzyczasie skwarchit, tryb grzyby na małe kostki i wyślij do skwarków, aby się usmażyły.
teraz pokrój cebulę w małe kostki i wyślij do grzybów. Smażyć przez 5 minut, dodać adjika (to nie jest ważne, ale smak jest super), mieloną kolendrę i sól. Przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne 3-5 minut na małym ogniu.
gotowe grzyby należy również schłodzić do co najmniej ciepłego stanu.
Cóż, teraz pozostaje sprawa dla małych. Wyjmujemy ciasto, formujemy małe kółka, zwijamy i nadziewamy.
wlej olej na patelnię, tutaj według własnego uznania, ile chcesz, i smaż placki z obu stron. Konieczne jest monitorowanie ognia, aby nie był silny, ponieważ ciasto jest delikatne i może szybko się spalić.
ale wskazane jest zrobienie sosu do ciast, aby nie było zbyt suche. Alternatywnie podałem już dobry prosty przepis na jego przygotowanie z kwaśnego mleka i koncentratu pomidorowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g