pyszne smażone paszteciki z borowikami na kwaśnym mleku

ciasto na ciasta okazuje się uniwersalne, nadaje się do wielu wypieków. . Ciasta są bardzo aromatyczne i mają szlachetny orientalny smak, a także lekkie, prawie nieważkie - dzięki temu ciastu. Sos z kwaśnego mleka, koncentratu pomidorowego, mielonej kolendry, czosnku i soli bardzo dobrze harmonizuje z pasztecikami.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 51 % 20 g
225 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

w naszej rodzinie wszyscy kochają grzyby w każdej formie. Zwłaszcza placki z grzybami - nawet smażone, nawet w piekarniku. Tym razem wybór padł na smażone.

najpierw przejdźmy do testu. Aby to zrobić, wlej kwaśne mleko, wodę do miski, dodaj 2 żółtka, sól do smaku i kwas cytrynowy, wymieszaj trzepaczką.

teraz osobno wymieszaj połowę mąki, skrobię, sodę i dodaj do płynnej mieszanki i zacznij wyrabiać ciasto, które nie jest strome, stopniowo dodając resztę mąki w małych porcjach.

ciasto powinno przestać się kleić i wtedy jest gotowe. Usuwamy go w celofanie i wkładamy na zimno, na przykład za okno na parapecie, jeśli zima i okno są w pobliżu, aby ponownie nie otwierać lodówki.

a teraz możesz zrobić nadzienie. Aby to zrobić, pokrój tłuszcz z ogona na małe kostki i wyślij na patelnię, na spokojny ogień, usmaż, ale w międzyczasie skwarchit, tryb grzyby na małe kostki i wyślij do skwarków, aby się usmażyły.

teraz pokrój cebulę w małe kostki i wyślij do grzybów. Smażyć przez 5 minut, dodać adjika (to nie jest ważne, ale smak jest super), mieloną kolendrę i sól. Przykryj pokrywką i pozostaw na kolejne 3-5 minut na małym ogniu.

gotowe grzyby należy również schłodzić do co najmniej ciepłego stanu.

Cóż, teraz pozostaje sprawa dla małych. Wyjmujemy ciasto, formujemy małe kółka, zwijamy i nadziewamy.

wlej olej na patelnię, tutaj według własnego uznania, ile chcesz, i smaż placki z obu stron. Konieczne jest monitorowanie ognia, aby nie był silny, ponieważ ciasto jest delikatne i może szybko się spalić.

ale wskazane jest zrobienie sosu do ciast, aby nie było zbyt suche. Alternatywnie podałem już dobry prosty przepis na jego przygotowanie z kwaśnego mleka i koncentratu pomidorowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy