Fouagra pieczona
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
na patelni lub patelni z grubym dnem układamy kawałki wątroby posypane mąką (kawałki o grubości około 1,5 cm), a także jabłka, wcześniej pokrojone w plasterki. Smaż mięso przez około 1 minutę z każdej strony. Nie używamy oleju, ponieważ sama wątroba jest tłusta i wyda wystarczającą ilość soku. Nie zapomnij lekko posolić naczynia.
dodaj koniak do jabłek i wyjmij kaczkę z patelni. Plasterki jabłka pozostawiamy na 3-5 minut na ogniu, nie zapomnij obrócić.
danie jest pięknie udekorowane, układając porcje jabłek i foie gras.
kromka chleba usmażona z obu stron w gęsim tłuszczu, który pozostał po ugotowaniu, będzie idealnie pasować do takiej uczty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka Gęsia - 412 kcal/100g