Fouagra pieczona

pyszne po francusku. Gotuj w domu i traktuj przyjaciół! Cóż, bardzo smaczna gotowana wątróbka gęsi! Okazuje się soczysty, delikatny i pachnący. W połączeniu z jabłkiem i koniakiem tworzy doskonałą grę smaków. Radzę gotować!
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 60 % 30 g
węglowodany 14 % 7 g
348 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

na patelni lub patelni z grubym dnem układamy kawałki wątroby posypane mąką (kawałki o grubości około 1,5 cm), a także jabłka, wcześniej pokrojone w plasterki. Smaż mięso przez około 1 minutę z każdej strony. Nie używamy oleju, ponieważ sama wątroba jest tłusta i wyda wystarczającą ilość soku. Nie zapomnij lekko posolić naczynia.

dodaj koniak do jabłek i wyjmij kaczkę z patelni. Plasterki jabłka pozostawiamy na 3-5 minut na ogniu, nie zapomnij obrócić.

danie jest pięknie udekorowane, układając porcje jabłek i foie gras.

kromka chleba usmażona z obu stron w gęsim tłuszczu, który pozostał po ugotowaniu, będzie idealnie pasować do takiej uczty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka Gęsia - 412   kcal/100g

Podobne przepisy