smażona na patelni wątróbka z kaczki

wykwintne francuskie danie, które zaskoczy Twoich gości! Wątróbka z kaczki to prawdziwy przysmak o niepowtarzalnym delikatnym smaku. Próbowałem przepis raz, a teraz cały czas chcę więcej i więcej. Nasza pigwa z letniego domku przydała się jako dodatek do wątroby kaczki - jej smak tylko uzupełnia delikatność wątroby. Spróbuj koniecznie!
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 68 % 25 g
węglowodany 11 % 4 g
268 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

zacznijmy:

1. Pokrój pigwę na pół, usuń rdzeń i pokrój w identyczne plasterki.
2. Na gorącej patelni podsmaż pigwę z obu stron na złoty kolor na maśle (ogrzewanie jest małe).
3. Wyjmij pigwę z patelni i umieść cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie. Podsmaż cebulę z masłem na lekko złoty kolor.
4. Przygotuj sałatkę: pokrój sałatę lodową, obierz mandarynkę i podziel na plasterki, wymieszaj.
5. Sos ugotuj w osobnej misce: wymieszaj kilka łyżek oliwy z oliwek z octem balsamicznym i sokiem z granatów, dodaj sól, pieprz i cukier do smaku. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
6. Wyjmij cebulę z patelni i ugotuj na niej wątrobę: smaż przez minutę z każdej strony. Musisz szybko smażyć, w przeciwnym razie wątroba wyschnie.
7. Połóż sałatkę na krawędziach talerza: z jednej strony kilka plasterków pigwy, połóż wątrobę na środku i przykryj ją trochę smażoną cebulą. I ostatni szlif-posmaruj wszystko sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Wątróbka z kaczki - 405   kcal/100g

Podobne przepisy