pieczone paszteciki z bakłażanem i grzybami

na pewno jeszcze nie próbowałeś smażonych pasztecików z takim nadzieniem. Smacznie. Do tego szybkiego ciasta drożdżowego każde nadzienie jest dobre, w tym słodkie.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 57 % 28 g
252 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do nadzienia ugotuj wołowinę we wrzącej wodzie z marchewką, cebulą i liściem laurowym. Ostudzić, odcedzić bulion. Drobno posiekaj mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ciasta wymieszaj wszystkie składniki z 240 ml ciepłej wody w misce, aż będą gładkie, szybko zagnieść ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrać bakłażana, pokroić w drobną kostkę. Pokrój również cebulę i grzyby. Smaż bakłażany na złoty kolor. Włóż bakłażana do miski. Smaż grzyby na oleju do połowy ugotowanego, dodaj cebulę i smaż, aż warzywa będą gotowe. Na koniec dodaj bakłażany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A grzyby miałem takie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane mięso do warzyw, sól, pieprz do smaku, wlej trochę bulionu, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na równe kawałki, zwiń w kółka o średnicy około 10 cm, Umieść nadzienie na środku, uformuj okrągłe placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż paszteciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem ułóż paszteciki na ręcznikach papierowych, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Podawaj paszteciki na ciepło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy