skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do nadzienia ugotuj wołowinę we wrzącej wodzie z marchewką, cebulą i liściem laurowym. Ostudzić, odcedzić bulion. Drobno posiekaj mięso.
Krok 2:
Do ciasta wymieszaj wszystkie składniki z 240 ml ciepłej wody w misce, aż będą gładkie, szybko zagnieść ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3:
Obrać bakłażana, pokroić w drobną kostkę. Pokrój również cebulę i grzyby. Smaż bakłażany na złoty kolor. Włóż bakłażana do miski. Smaż grzyby na oleju do połowy ugotowanego, dodaj cebulę i smaż, aż warzywa będą gotowe. Na koniec dodaj bakłażany.
Krok 4:
A grzyby miałem takie
Krok 5:
Dodaj posiekane mięso do warzyw, sól, pieprz do smaku, wlej trochę bulionu, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.
Krok 6:
Podziel ciasto na równe kawałki, zwiń w kółka o średnicy około 10 cm, Umieść nadzienie na środku, uformuj okrągłe placki.
Krok 7:
Smaż paszteciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 8:
Przed podaniem ułóż paszteciki na ręcznikach papierowych, aby ułożyć nadmiar tłuszczu. Podawaj paszteciki na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g