pieczona cukinia z czosnkiem i sosem sojowym

pyszne, pikantne danie, które z pewnością przeniesie cię z powrotem do lata. Bardzo ciekawy przepis, smażona cukinia w sosie uzyskuje się o subtelnym pikantnym smaku. Spróbuj!!!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 73 % 11 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

drobno posiekaj obraną cebulę.

rozcieńczyć skrobię w małej ilości wody. Wlej sos sojowy, włóż cebulę.

pokrój obraną cukinię w kostkę. Zmiażdż czosnek widelcem, drobno posiekaj.

podgrzej patelnię z Rast.olejem, usmażyć w nim cukinię. Polej cukinię sosem, wymieszaj. Dusić przez dwie lub trzy minuty. Dodaj czosnek na końcu.

smażona cukinia w sosie to kompletny samodzielny posiłek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy