pieczone kurki z ziemniakami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
najpierw gotuję ziemniaki w mundurkach. Schładzam i czyszczę. Kroję na plasterki i smażymy każdy z osobna. Kurki są dokładnie myte i gotowane przez 15 minut. Oczywiście nie możesz gotować-będą bardziej aromatyczne, ale potem używam bulionu do przygotowania sosu, o tym następnym razem. Gotowane kurki smażę z cebulą, najpierw cebulą, potem kurkami. Dodaję rozgotowane ziemniaki, sól i trochę pieprzu. Na stole podaję ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g