pieczony karaś w majonezie

świetne danie na lunch! Koniecznie spróbuj! Mój znajomy miłośnik mięsa prawie nie złapał palców, kiedy poczęstowałem go takim daniem jak smażony karaś w majonezie. To jedzenie jest naprawdę zaskakująco smaczne (mówią, że było to ulubione danie Antona Czechowa), szczerze radzę wszystkim. Przepis na karaś jest dość prosty.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 27 % 8 g
153 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

świeżo złowionych Karasi przede wszystkim należy wypatroszyć i usunąć z nich skrzela. Następnie rybę należy dokładnie umyć i obtoczyć w mące, do której należy najpierw wlać pieprz i sól. Panierowane w ten sposób karasie włożyć do gorącej patelni z dużą ilością oleju i smażyć, aż pojawi się złoty kolor.
po usmażeniu Karasi włóż je do naczynia do pieczenia (jeśli masz głęboką żeliwną patelnię, to też zadziała), przykryj krążkami prażonej cebuli i polej majonezem.
włóż przygotowaną formę do piekarnika (lub, jeśli masz patelnię, ugotuj naczynie na kuchence pod przykryciem).
to wszystko, wystarczy go zdobyć i zjeść. Po prostu bądź przygotowany na to, że po tym, jak twoi domownicy spróbują tego jedzenia, będą domagać się go na stole z godną pozazdroszczenia regularnością.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Karaś gotowany - 102   kcal/100g
  • Karaś świeży - 87   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy