skład / składniki
gotowanie krok po kroku
świeżo złowionych Karasi przede wszystkim należy wypatroszyć i usunąć z nich skrzela. Następnie rybę należy dokładnie umyć i obtoczyć w mące, do której należy najpierw wlać pieprz i sól. Panierowane w ten sposób karasie włożyć do gorącej patelni z dużą ilością oleju i smażyć, aż pojawi się złoty kolor.
po usmażeniu Karasi włóż je do naczynia do pieczenia (jeśli masz głęboką żeliwną patelnię, to też zadziała), przykryj krążkami prażonej cebuli i polej majonezem.
włóż przygotowaną formę do piekarnika (lub, jeśli masz patelnię, ugotuj naczynie na kuchence pod przykryciem).
to wszystko, wystarczy go zdobyć i zjeść. Po prostu bądź przygotowany na to, że po tym, jak twoi domownicy spróbują tego jedzenia, będą domagać się go na stole z godną pozazdroszczenia regularnością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g