Smażone zielone pomidory w kaszy manny po amerykańsku
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
bierzemy semolinę, mieszamy ją z czarnym pieprzem, solą i posiekanym czosnkiem. Pomidory kroimy w kółka, niezbyt jednak cienkie. Obtocz każdy plasterek w przygotowanej mieszance po obu stronach, a następnie usmaż na patelni w oleju roślinnym. Pomidory powinny mieć apetyczną złotą skórkę. Ciekawie chrupają na zębach i doskonale podkreślają smak takich produktów jak: gotowane ziemniaki, smażone jajka, kasza jaglana i tak dalej. Ogólnie smażone pomidory mogą być używane zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek. Na przykład świetnie nadają się do piwa i mocniejszych alkoholi, takich jak wódka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g