Smażone zielone pomidory w kaszy manny po amerykańsku

oryginalna przekąska w amerykańskim stylu! Jeśli przeczytałeś słynną powieść Fanny Flagg zatytułowaną "Smażone zielone pomidory w kawiarni "Półstanok", powinieneś zainteresować się tym przepisem kulinarnym. Nie powiem, że przepis w nim jest powtórzeniem książki, ale jedzenie z tego nie staje się mniej smaczne. Należy do kuchni amerykańskiej, gotuje się niezwykle szybko i jest doskonałym dodatkiem do dań rybnych, mięsnych, a także dań drobiowych.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 81 % 13 g
65 kcal
IG: 38 / 62 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.


bierzemy semolinę, mieszamy ją z czarnym pieprzem, solą i posiekanym czosnkiem. Pomidory kroimy w kółka, niezbyt jednak cienkie. Obtocz każdy plasterek w przygotowanej mieszance po obu stronach, a następnie usmaż na patelni w oleju roślinnym. Pomidory powinny mieć apetyczną złotą skórkę. Ciekawie chrupają na zębach i doskonale podkreślają smak takich produktów jak: gotowane ziemniaki, smażone jajka, kasza jaglana i tak dalej. Ogólnie smażone pomidory mogą być używane zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek. Na przykład świetnie nadają się do piwa i mocniejszych alkoholi, takich jak wódka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy