skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pamiętam, że jako dziecko na nowy rok i urodziny mama gotowała mięso z serem. Od dawna chciałem zafundować moim domownikom to samo pyszne jedzenie, ale przepis został beznadziejnie zapomniany, więc musiałem eksperymentować z różnymi przepisami kulinarnymi. Niedawno znalazłem w Internecie bardzo ciekawy przepis na smażoną wołowinę z serem, postanowiłem ugotować, ale powiedziano tam tak niejasno o marynowaniu mięsa, że musiałem wymyślić w trakcie akcji. Okazało się, oczywiście, nie tak jak w dzieciństwie, ale też nic, prawda dla siebie zdecydowała, że do dalszego gotowania wezmę cielęcinę, a nie lody, ale lepiej schłodzone. Kroję wołowinę w paski (brzmi dziwnie, prawda?), przy czym słomką bardzo cienką, solą, pieprzem, mieszam z przyprawami i połową majonezu. Zostawiam na godzinę. Nawiasem mówiąc, możesz przechowywać mięso przez kilka dni w lodówce, dzięki czemu staje się jeszcze delikatniejsze. Pozostały majonez ubijam z jajkami i mąką. Wlać mięso tą mieszanką i ponownie wymieszać. Ser Tru na drobnej tarce, mieszam z czosnkiem i odrobiną kwaśnej śmietany. Ostrożnie połóż mięso na gorącej patelni, łyżką stołową i smaż przez krótki czas, delikatnie odwróć, połóż ser na wierzchu, poczekaj kilka minut, przykryj pokrywką i zdejmij z ognia. Na początku moje mięso rozpadało się podczas przewracania, ale potem zacząłem układać mięso nie zjeżdżalnią, ale przypinać je i wybrałem odpowiedni rozmiar, jak szpatułka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g