wołowina pieczona z ostrą papryką, sezamem i sosem sojowym

boski smak tego dania pozostanie w pamięci przez długi czas!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 17 % 5 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 50 min

proponuję ugotować wołowinę z grzybami i sezamem - bardzo smaczny posiłek obiadowy, którego kulinarny przepis docenią wszyscy koneserzy kuchni chińskiej. Mięso myjemy w wodzie, suszymy i kroimy w cienkie paski. Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, czerwonego wina, skrobi, imbiru i czosnku przepuszczonego przez prasę. Mięso zalewamy marynatą i wysyłamy do lodówki na 3 godziny. Obierz świeże grzyby i pokrój na 4 części. Paprykę uwalniamy z nasion i kroimy w paski. Posiekaj dużą zieloną cebulę. Podgrzej patelnię olejem roślinnym (bardzo mocno) i smaż kawałki mięsa, aż się zrumienią. Wyjmujemy mięso. Na pozostałym oleju smażyć grzyby, następnie dodać paprykę i wszystko wymieszać. Smażyć przez 3 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż przez kolejną minutę. Następnie dołącz smażoną wołowinę, dodaj marynatę i gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty. Podczas serwowania posyp sezamem, udekoruj krążkami ostrej papryki i posiekanymi ziołami. Wołowina z grzybami i sezamem dobrze komponuje się z gotowanym ryżem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy