bakłażan pieczony z czosnkiem

świetna przekąska z bakłażana na pewno ci się spodoba!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 62 % 13 g
węglowodany 33 % 7 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

nasze gusta i upodobania żywieniowe zmieniają się w czasie. Myślę, że to nie jest tajemnica dla nikogo. Więc wcześniej nie lubiłem takiego warzywa jak bakłażan i żadnych potraw, w których był używany nawet w najmniejszych ilościach. Z biegiem czasu bakłażan zamienił się w mój fetysz i po prostu nie rozumiem mojego życia bez niego. Znam wiele przepisów kulinarnych na jego przygotowanie, ale jednym z moich ulubionych jest bakłażan smażony z czosnkiem. Jak to ugotować? Zaraz ci powiem. Zaczynamy od tego, że dobrze myjemy bakłażany, uwalniamy z zielonego "tyłka" i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie posolić warzywa do smaku i pozostawić na 30 minut, aby uzyskać sól. Po tym czasie myjemy bakłażany, suszymy je. Teraz stawiamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy olej roślinny i smażymy warzywa przez minutę lub dwie z każdej strony. Następnie drobno posiekaj zioła, drobno posiekaj cebulę, trzy czosnek, wymieszaj wszystko razem. Kładziemy tę masę na ugotowanych bakłażanach i zwijamy je rurką. Kładziemy rurki na naczyniu i podajemy do stołu. Można je spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy