skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój łososia na kawałki o grubości palca. Przed smażeniem zrób taką marynatę. Wyciśnij sok z jednej cytryny, daj sól i pieprz, możesz też przyprawić rybę,ale to dla amatora i zetrzyj wszystkie nasze kostki. Umieść w chłodnym miejscu na pół godziny, aby trochę łososia nasiąkło. W międzyczasie możesz pokroić ziemniaki w paski, umyć i pozostawić do wyschnięcia. przechodzimy do ryb. Wytrzyj serwetką lub dowolną szmatką, aby była sucha i wrzuć do mocno gorącej frytkownicy z olejem słonecznikowym. Gdy pojawi się złota skorupa łyżką cedzakową, wyjmij ją na danie, w którym podasz. Dodaj trochę soli na wierzchu.Zrób to samo z ziemniakami i połóż na wierzchu. Na wierzchu smażonego łososia można ozdobić ziołami, a obok umieścić świeże warzywa lub na przykład sałatkę z kapusty. Smaczne i satysfakcjonujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g