pieczone grzyby z pietruszką i cytryną

nieopisany zapach, który doprowadza do szału!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 87 % 26 g
węglowodany 7 % 2 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

myjemy pieczarki, odcinamy dolną część, aby powierzchnia była płaska. Smażyć grzyby na rozgrzanym ruszcie. Najpierw kładziemy je kapeluszem do góry na 2-3 minuty. Wiązamy wiązkę tymianku nitką i miażdżymy w moździerzu. Do liści tymianku, które pozostały w moździerzu, dodaj 4-5 łyżek. l oliwa z oliwek, 2 łyżki. l ocet, sól i pieprz do smaku. Używamy górnej części pakietu jako pędzla. Obracamy grzyby i smarujemy oliwą z oliwek za pomocą powstałego pędzla. Po kilku sekundach ponownie obracamy grzyby i ponownie smarujemy. Połóż gotowe grzyby na naczyniu. Myjemy pietruszkę i drobno siekamy. Robimy to samo z chili. Przetrzyj skórkę z cytryny przez tarkę. Posyp grzyby natką pietruszki, skórką z cytryny i papryczką chili. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i wymieszaj z oliwą z oliwek i wlej na spodek z pieczarkami. Nawiasem mówiąc, jeden słynny szef kuchni z kuchni angielskiej zaleca stosowanie grzybów leśnych do tego przepisu kulinarnego. Podawaj to jedzenie na ciepło. Pieczone grzyby z pietruszką i cytryną gotowe! Ten przepis jest przeznaczony dla czterech osób, a czas przygotowania tego przepisu wynosi 25 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy