skład / składniki
metoda gotowania
myjemy pieczarki, odcinamy dolną część, aby powierzchnia była płaska. Smażyć grzyby na rozgrzanym ruszcie. Najpierw kładziemy je kapeluszem do góry na 2-3 minuty. Wiązamy wiązkę tymianku nitką i miażdżymy w moździerzu. Do liści tymianku, które pozostały w moździerzu, dodaj 4-5 łyżek. l oliwa z oliwek, 2 łyżki. l ocet, sól i pieprz do smaku. Używamy górnej części pakietu jako pędzla. Obracamy grzyby i smarujemy oliwą z oliwek za pomocą powstałego pędzla. Po kilku sekundach ponownie obracamy grzyby i ponownie smarujemy. Połóż gotowe grzyby na naczyniu. Myjemy pietruszkę i drobno siekamy. Robimy to samo z chili. Przetrzyj skórkę z cytryny przez tarkę. Posyp grzyby natką pietruszki, skórką z cytryny i papryczką chili. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny i wymieszaj z oliwą z oliwek i wlej na spodek z pieczarkami. Nawiasem mówiąc, jeden słynny szef kuchni z kuchni angielskiej zaleca stosowanie grzybów leśnych do tego przepisu kulinarnego. Podawaj to jedzenie na ciepło. Pieczone grzyby z pietruszką i cytryną gotowe! Ten przepis jest przeznaczony dla czterech osób, a czas przygotowania tego przepisu wynosi 25 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g