smażone gnocchi z ziołami i białą fasolą

to danie jest warte majsterkowania! Zrobiłem ten przepis dla moich rodziców, a moja mama kazała mi zachować przepis. Powiedziała o tym mojej siostrze, a teraz muszę zrobić dla niej to danie, kiedy przyjdzie z wizytą. Jeden z najlepszych i najłatwiejszych przepisów, jakie kiedykolwiek używałam.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 71 % 22 g
132 kcal
IG: 62 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

najpierw przygotuj Gnocchi: umyj 1 kg ziemniaków, gotuj w osolonej wodzie, obierz i puree. Puree lekko solimy i ugniatamy, stopniowo dodając mąkę (w sumie potrzeba 250 g mąki na 1 kg ziemniaków), aż powstanie gładkie, jednorodne ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Rozwałkuj ciasto do tuby o średnicy 2 cm, zwiń w mąkę i pokrój na kawałki o długości 2-3 cm, w razie potrzeby możesz nadać wzór - umieść każdy kawałek na widelcu i dociśnij, aby uzyskać poprzeczne paski.
teraz robimy pyszne gnocchi. Aby to zrobić, podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj nasze gnocchi i gotuj, mieszając, aż zacznie tworzyć się piękna rumiana skórka, od 5 do 7 minut. Przenieś do miski.
na patelnię dodaj pozostałe 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, cebulę i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i trochę wody. Teraz przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka, od 4 do 6 minut. Teraz przyszła kolej na liście buraków lub szpinaku (oba są możliwe), Dodaj do cebuli i czosnku i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż liście zaczną więdnąć, od 1 do 2 minut. A teraz pomidory, fasola i papryka i doprowadzić do wrzenia. Rozłóż na powstałym sosie gnocchi posyp serem mozzarella i parmezanem. Ponownie przykryj i gotuj, aż ser się rozpuści, około 3 minut. Nasze gnocchi są gotowe do podania! Danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ zawiera witaminy A (50%) i C (40%), wapń i żelazo (19% ).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal / 100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy