naleśniki Pszenno-gryczane bez mleka i jajek

Szybkie chude wypieki z najbardziej przystępnych cenowo produktów! Bardzo prosty przepis na przygotowanie naleśników pszenno-gryczanych z ciasta drożdżowego bez dodatku mleka i jaj kurzych, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 78 % 29 g
163 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i bardzo łatwo przygotować chude naleśniki pszenno-gryczane bez dodawania jaj kurzych i mleka, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania chudych domowych naleśników z ciasta drożdżowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, weź obszerną miskę i włóż do niej trzysta dwadzieścia gramów mąki pszennej Premium, dwieście dziesięć gramów mąki gryczanej, a następnie dodaj do niej jedną piątą łyżeczki soli i jedną łyżkę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pięć gramów suchych, szybko działających drożdży do ogólnej miski objętościowej i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej połowę z siedemset pięćdziesięciu mililitrów ciepłej przegotowanej wody do miski z suchymi składnikami, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i zagniataj bazę drożdżową na ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałą ciepłą przegotowaną wodę do wspólnej miski i kontynuuj mieszanie wszystkich składników, aż uzyskasz pożądaną konsystencję ciasta drożdżowego, a następnie przykryj miskę pokrywką i umieść ją na godzinę w ciepłym miejscu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu wymieszaj dobrze wyrośnięte ciasto w misce i uwolnij z niego cały powstały dwutlenek węgla, a następnie ponownie przykryj miskę ciastem pokrywką i umieść ją na trzydzieści minut w ciepłym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź odpowiednią patelnię i umieść na kuchence, a następnie posmaruj ją niewielką ilością oleju roślinnego i podgrzej, a następnie weź wymaganą ilość ciasta w misce za pomocą chochli i rozprowadź na patelni, a następnie umieść na kuchence i smaż naleśnik na średnim ogniu przez około cztery minuty z jednej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć naleśnik na patelni i smaż go, aż będzie ugotowany z drugiej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowane chude naleśniki pszenno-gryczane rozłóż z patelni na talerzu i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i dość szybki przepis na przygotowanie pysznych naleśników pszenno-gryczanych z ciasta drożdżowego bez dodatku mleka i jaj kurzych! Pamiętaj, aby przygotować chude naleśniki zgodnie z naszym przepisem, który bez wątpienia spodoba się twojej rodzinie z bliskimi o ich wspaniałym smaku! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy