kotlety gryczane z warzywami

danie dietetyczne z najtańszych produktów! Bardzo prosty i szybki przepis na soczyste i pachnące kotlety gryczane z dressingiem warzywnym, które z pewnością przypadną do gustu wielu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 64 % 30 g
228 kcal
IG: 10 / 77 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak bardzo łatwo i szybko przygotować kotlety gryczane z dressingiem warzywnym i przyprawami, które z pewnością przypadną do gustu wielu ze względu na ich wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania pysznego dania dietetycznego z kaszy gryczanej z warzywami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować dietetyczne kotlety, spłucz trzysta gramów kaszy gryczanej, włóż ją do rondla i moczyć przez dwie godziny w wodzie, a następnie wlej sto dwadzieścia mililitrów wody do rondla z kaszą gryczaną i umieść na kuchence, a następnie przykryj pokrywką i gotuj kaszę gryczaną na parze w niskiej temperaturze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej około dwóch łyżek oleju roślinnego i rozłóż wstępnie drobno posiekaną jedną główkę cebuli, którą następnie wymieszaj i smaż, aż stanie się przezroczysta w wysokiej temperaturze pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż jedną średnią marchewkę na patelni z cebulą, wstępnie startą na grubej tarce, dodaj do niej sól do smaku, dwa ząbki czosnku przepuszczone przez prasę, a następnie okresowo mieszaj i smaż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj kaszę gryczaną na patelni, aby się nie przypaliła i gotuj przez około dziesięć minut, a następnie wyłącz kuchenkę i przykryj patelnię pokrywką na pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do patelni z warzywami jedną łyżeczkę papryki, pół łyżeczki chmielu-suneli, jedną trzecią łyżeczki kolendry, jedną trzecią łyżeczki gałki muszkatołowej, mieszankę mielonej papryki do smaku, a następnie wymieszaj wszystkie składniki i wyłącz kuchenkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź obszerną miskę i włóż do niej ugotowaną kaszę gryczaną i sos warzywny z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozbij jedno jajko kurze do wspólnej miski, a następnie weź blender, który następnie zanurz w misce i zmiel wszystkie składniki na gładką masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź wymaganą ilość ugotowanego mięsa mielonego o pożądanej konsystencji i uformuj kotlety, a następnie zwiń je w bułce tartej zmieszanej z mąką pszenną najwyższej jakości i rozłóż na talerzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i podgrzej, a następnie rozłóż uformowane placki i smaż je na średniej temperaturze pieca przez dwie do trzech minut z każdej strony, aż utworzą się złote Skórki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowane dietetyczne kotlety z kaszy gryczanej z warzywami układaj na porcjach i podawaj z dodatkami do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na soczyste i pachnące kotlety gryczane z dressingiem warzywnym! Pamiętaj, aby przygotować pyszne danie dietetyczne według naszego przepisu i będziesz mile zaskoczony wspaniałym smakiem domowych kotletów gryczanych z warzywami na rodzinny obiad lub kolację! Smacznego! 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy