smażone grzyby w winie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
oczyść grzyby i pokrój w plastry. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni. Włóż grzyby i smaż, cały czas mieszając, około 10 minut. Dodaj czosnek i wino i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Drobno posiekaj natkę pietruszki i posyp nią smażone grzyby przed podaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g