smażone grzyby w winie

wyrafinowany i wyrafinowany smak dla prawdziwych koneserów i smakoszy!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

oczyść grzyby i pokrój w plastry. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni. Włóż grzyby i smaż, cały czas mieszając, około 10 minut. Dodaj czosnek i wino i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Drobno posiekaj natkę pietruszki i posyp nią smażone grzyby przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy