skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek bierzemy bakłażany
Krok 2:
I przecinamy je w poprzek o grubości około 0,5 centymetra. Teraz uprawia się bakłażany, które nie są gorzkie, ale jeśli natkniesz się na odmianę z goryczką, posyp pokrojony bakłażan solą i odstaw na 10-15 minut, aż sok zostanie wypuszczony. Następnie opłucz bakłażana pod bieżącą wodą i osusz serwetkami.
Krok 3:
Pocieraj imbir
Krok 4:
Wyciskamy z niego sok
Krok 5:
Wymieszaj olej, sos sojowy, ocet balsamiczny, sok imbirowy i posmaruj bakłażanem całą tą mieszanką. Marynatę można przygotować według własnego gustu, zwiększając lub zmniejszając ilość oraz dodając lub eliminując składniki w zależności od preferencji.
Krok 6:
Pozostaw bakłażana do marynowania przez około 30 minut. Teraz pieczemy bakłażany na grillu przez 3-5 minut z każdej strony, smarując marynatą. Proponuję podać im sos sojowy na stole, możesz również posypać posiekaną natką pietruszki dla urody.
Krok 7:
Oto, co się stało
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g