Lagman smażony po kirgisku

niezwykle smaczne danie z jagnięciną-obfite i bardzo smaczne!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 46 % 6 g
67 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

w przepisach kulinarnych Kirgistanu, jak w każdej kuchni środkowoazjatyckiej, dania mięsne są szeroko rozpowszechnione, co wpływa na koczowniczą przeszłość tego ludu. Chcę podzielić się moją opcją przygotowania tego dania.
najpierw musisz zagnieść ciasto na makaron. Usuń wodę, mąkę i sól. Powstałe ciasto przaśne, odstawić na 2 godziny, a następnie zagnieść ciasto z ciasta o grubości 0,5 milimetra i pokroić w małe talerze lub cienki makaron. Makaron gotuję we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Makaron lub ciasta gotuję prawie przed podaniem gotowego dania.
w przypadku sosu myję mięso i kroję je w kostkę. Smaż mięso w oleju roślinnym na złoty kolor. Sól i pieprz, dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie, puree pomidorowe i smaż przez kolejne 5-10 minut. Następnie wkładam rzodkiewkę pokrojoną w paski i smażę przez kolejne 10 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i zioła, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut do miękkości. Bardzo smaczny i satysfakcjonujący lagman jest gotowy!
podając tortille, ułóż je w głębokich miseczkach i polej gotowanym sosem z mięsem. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Ocet podaję osobno, ponieważ ten dressing jest nadal dla amatora.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy