skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w przepisach kulinarnych Kirgistanu, jak w każdej kuchni środkowoazjatyckiej, dania mięsne są szeroko rozpowszechnione, co wpływa na koczowniczą przeszłość tego ludu. Chcę podzielić się moją opcją przygotowania tego dania.
najpierw musisz zagnieść ciasto na makaron. Usuń wodę, mąkę i sól. Powstałe ciasto przaśne, odstawić na 2 godziny, a następnie zagnieść ciasto z ciasta o grubości 0,5 milimetra i pokroić w małe talerze lub cienki makaron. Makaron gotuję we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Makaron lub ciasta gotuję prawie przed podaniem gotowego dania.
w przypadku sosu myję mięso i kroję je w kostkę. Smaż mięso w oleju roślinnym na złoty kolor. Sól i pieprz, dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie, puree pomidorowe i smaż przez kolejne 5-10 minut. Następnie wkładam rzodkiewkę pokrojoną w paski i smażę przez kolejne 10 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek i zioła, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut do miękkości. Bardzo smaczny i satysfakcjonujący lagman jest gotowy!
podając tortille, ułóż je w głębokich miseczkach i polej gotowanym sosem z mięsem. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki na wierzchu. Ocet podaję osobno, ponieważ ten dressing jest nadal dla amatora.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal/100g