smażone banany w cieście z mielonym anyżem i wanilią
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od wzięcia nie dojrzewających bananów, uwolnienia ich ze skórki i odłożenia na chwilę. Teraz przygotowujemy ciasto. Aby to zrobić, ubij jajko kurze 2 łyżkami granulowanego cukru, a następnie stopniowo wprowadzaj mąkę do masy. Ciasto powinno uzyskać konsystencję śmietany. Następnie dodaj anyż i wanilię. Wracamy do bananów. Przecinamy je na pół wzdłuż i w poprzek. Teraz bierzemy patelnię, podgrzewamy ją, wlewamy do niej olej kokosowy i podgrzewamy. Teraz namocz banany w cieście i ostrożnie umieść na patelni. W ten sposób smażymy nasze owoce z obu stron. Gdy wszystkie banany są usmażone, połóż je na talerzu i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g