kalmary smażone w krążkach

świetna przekąska, której szkoda się dzielić! Kalmary smażone w pierścieniach to świetna przekąska na noworoczny stół.
EVGENIIAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 28 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 33 % 15 g
191 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ubij mleko i jajka, dodaj krążki kalmarów i odstaw na 5 minut.
osobno wymieszaj mąkę, bułkę tartą, przyprawę czosnkową, sól i pieprz.
rozgrzej patelnię olejem, zwiń kalmary w przygotowanej mieszance i smaż na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Pierścienie kałamarnicy - 191   kcal/100g

Podobne przepisy