kalmary smażone w pierścieniach
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
ubij mleko i jajka, dodaj krążki kalmarów i odstaw na 5 minut.
osobno wymieszaj mąkę, bułkę tartą, przyprawę czosnkową, sól i pieprz.
rozgrzej patelnię olejem, zwiń kalmary w przygotowanej mieszance i smaż na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Pierścienie kałamarnicy - 191 kcal/100g