skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy cukinię, myjemy i kroimy w cienkie, cienkie kółka(mam dwie patelnie z jednej średniej cukinii. Lekko zanurzamy kubki w mące i smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i natłuszczonej olejem roślinnym z obu stron.
(nie jem zielonych, ale też przypalonych nie lubię, więc smażę tylko lekko. Ale to już kwestia gustu, kto lubi.)
gdy bawimy się cukinią ( to znaczy myjemy ją, kroimy i smażymy), jajka gotują się obok, na sąsiednim palniku (aby można je było pokroić, aż się zagotują i gotować przez kolejne 4 minuty, a następnie wyłączyć ogień i ostudzić pod strumieniem lodowatej wody ).
rozłóż naszą cukinię pięknie na płaskim naczyniu.
obierz jajka, pokrój wzdłuż, wyjmij żółtko.
na osobnym naczyniu miażdżymy widelcem żółtka + sól + majonez.
następnie posmaruj każde kółko cukinii tą mieszanką.
posyp to wszystko dużą ilością startego sera na grubej tarce.
nasze danie jest gotowe.
można jeść.
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g