Grillowana cukinia z żółtkiem i tartym serem

proste, ale smaczne danie na obfite śniadanie. Gotować do około 10min. Liczba porcji zależy od ilości cukinii.
AlexinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
205 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

bierzemy cukinię, myjemy i kroimy w cienkie, cienkie kółka(mam dwie patelnie z jednej średniej cukinii. Lekko zanurzamy kubki w mące i smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i natłuszczonej olejem roślinnym z obu stron.
(nie jem zielonych, ale też przypalonych nie lubię, więc smażę tylko lekko. Ale to już kwestia gustu, kto lubi.)
gdy bawimy się cukinią ( to znaczy myjemy ją, kroimy i smażymy), jajka gotują się obok, na sąsiednim palniku (aby można je było pokroić, aż się zagotują i gotować przez kolejne 4 minuty, a następnie wyłączyć ogień i ostudzić pod strumieniem lodowatej wody ).
rozłóż naszą cukinię pięknie na płaskim naczyniu.
obierz jajka, pokrój wzdłuż, wyjmij żółtko.
na osobnym naczyniu miażdżymy widelcem żółtka + sól + majonez.
następnie posmaruj każde kółko cukinii tą mieszanką.
posyp to wszystko dużą ilością startego sera na grubej tarce.
nasze danie jest gotowe.
można jeść.
Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy