paszteciki z wątróbką smażone

Czy jesteś miłośnikiem pasztecików? W takim razie tutaj! Smażone ciasta z wątróbką i kilkoma bardzo smacznymi składnikami zapewnią spokojne życie budżetowi rodzinnemu i wyśmienicie nakarmią nie tylko rodzinę, ale także sąsiadów, kolegów i wszystkich, których zdarzy się traktować. Do nadzienia możesz wziąć 750 g podrobów, które lubisz, ale wątroba nadaje temu zestawowi szczególny smak, więc nie powinieneś go wykluczać, ale możesz wziąć więcej.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 57 % 24 g
208 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i drożdże do mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wodę i mleko i kontynuuj ugniatanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i ugniataj dalej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie i rozwinięte gluten.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść się na godzinę lub dwie, aby urosło co najmniej 2,5 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W ten sposób.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wspomnij.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zostaw wzrost po raz drugi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Moczyć wątrobę w mleku przez 30-40 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umyj serce i lekko wysusz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z serca odetnij chrząstki i tłuszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój płuco na łatwe do gotowania kawałki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść serce i płuco do gotowania. Jak się zagotuje-usuń pianę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jak skończy się piana-dodaj marchewkę, liść laurowy i cebulę i gotuj przez około 1,5 godziny. 5 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy - dla smaku, ale nie dla goryczy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przez maszynę do mięsa przepuść gotowane podroby. Przełóż wątrobę (surową) do osobnej miski przez maszynę do mięsa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Drobno posiekaj cebulę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozpuść masło na patelni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podsmaż cebulę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj zmieloną wątrobę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smażyć, mieszając.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Do prawie gotowej wątroby z cebulą dodaj inne, gotowe do spożycia (paszteciki), podroby.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj 100 ml bulionu z gotowania serca i płuc.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dopraw do smaku.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Nadzienie i ciasto są gotowe.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Uformuj kulki bazowe na paszteciki.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Tak.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozwijaj koła. Umieść łyżkę nadzienia.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    I zamknij placek.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    I tak z każdym.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Smażyć na oleju po obu stronach.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Paszteciki są bujne i bardzo smaczne.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    I nadal satysfakcjonujące.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Możesz też zabrać je ze sobą w podróż, do pracy, na piknik... Tak, a traktowanie sąsiadów to słodka sprawa!

ciasto można ugniatać rękami i kombajnem. Jeśli ugniatasz na stole, lepiej nie dodawać nadmiaru mąki. Trudno ugniatać-pozostaw ciasto na 5 minut pod folią, posmaruj ręce cienką warstwą oleju i kontynuuj - w jednej ręce skrobak do ciasta, druga ręka lekko naoliwiona-i wszystko się ułoży. Ciasto staje się mniej lepkie, jeśli kilka razy uderzysz je o stół. Więc babcie budziły gluten. To działa teraz.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g
  • Płuca - 92   kcal/100g
  • Płuco wieprzowe - 85   kcal/100g
  • Płuco wołowe - 92   kcal/100g
  • Płuco cielęce - 90   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy