skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i drożdże do mąki.
Krok 2:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj wodę i mleko i kontynuuj ugniatanie.
Krok 4:
Dodaj jajko i ugniataj dalej.
Krok 5:
Dodaj masło.
Krok 6:
Ugniataj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie i rozwinięte gluten.
Krok 7:
Umieść w ciepłym miejscu, aby podnieść się na godzinę lub dwie, aby urosło co najmniej 2,5 razy.
Krok 8:
W ten sposób.
Krok 9:
Wspomnij.
Krok 10:
Zostaw wzrost po raz drugi.
Krok 11:
Moczyć wątrobę w mleku przez 30-40 minut.
Krok 12:
Umyj serce i lekko wysusz.
Krok 13:
Z serca odetnij chrząstki i tłuszcz.
Krok 14:
Pokrój płuco na łatwe do gotowania kawałki.
Krok 15:
Umieść serce i płuco do gotowania. Jak się zagotuje-usuń pianę.
Krok 16:
Jak skończy się piana-dodaj marchewkę, liść laurowy i cebulę i gotuj przez około 1,5 godziny. 5 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy - dla smaku, ale nie dla goryczy.
Krok 17:
Przez maszynę do mięsa przepuść gotowane podroby. Przełóż wątrobę (surową) do osobnej miski przez maszynę do mięsa.
Krok 18:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 19:
Rozpuść masło na patelni.
Krok 20:
Podsmaż cebulę.
Krok 21:
Dodaj zmieloną wątrobę.
Krok 22:
Smażyć, mieszając.
Krok 23:
Do prawie gotowej wątroby z cebulą dodaj inne, gotowe do spożycia (paszteciki), podroby.
Krok 24:
Dodaj 100 ml bulionu z gotowania serca i płuc.
Krok 25:
Dopraw do smaku.
Krok 26:
Nadzienie i ciasto są gotowe.
Krok 27:
Uformuj kulki bazowe na paszteciki.
Krok 28:
Tak.
Krok 29:
Rozwijaj koła. Umieść łyżkę nadzienia.
Krok 30:
I zamknij placek.
Krok 31:
I tak z każdym.
Krok 32:
Smażyć na oleju po obu stronach.
Krok 33:
Paszteciki są bujne i bardzo smaczne.
Krok 34:
I nadal satysfakcjonujące.
Krok 35:
Możesz też zabrać je ze sobą w podróż, do pracy, na piknik... Tak, a traktowanie sąsiadów to słodka sprawa!
ciasto można ugniatać rękami i kombajnem. Jeśli ugniatasz na stole, lepiej nie dodawać nadmiaru mąki. Trudno ugniatać-pozostaw ciasto na 5 minut pod folią, posmaruj ręce cienką warstwą oleju i kontynuuj - w jednej ręce skrobak do ciasta, druga ręka lekko naoliwiona-i wszystko się ułoży. Ciasto staje się mniej lepkie, jeśli kilka razy uderzysz je o stół. Więc babcie budziły gluten. To działa teraz.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g
- Płuca - 92 kcal/100g
- Płuco wieprzowe - 85 kcal/100g
- Płuco wołowe - 92 kcal/100g
- Płuco cielęce - 90 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g